2020. június 28.

Rumos meggy


Egy-egy próbától eltekintve nem szoktam befőzni, sem lekvárt, sem befőttet nem teszek el. Ez az egyetlen kivétel, mert ez annyira egyszerű és annyira finom, hogy kihagyhatatlan. Gesztenyés süteményekhez, püréhez vagy csak úgy...


Hozzávalók (5 literes üveghez):

2,70 – 2,80 kg meggy
70 - 80 dkg kristálycukor
2 dl rum (esetleg konyak)

ennyi az egész se főzni, se dunsztolni nem kell. A kimagozott meggyet az üvegbe szórjuk, a kimért cukrot is hozzátesszük, végül ráöntjük a rumot. A csavaros tetőt rászorítjuk és nem nyitogatjuk.  Pár napig szem előtt tartjuk, forgatjuk, fejjel lefelé és vissza, amíg a cukor fel nem olvad. A meggy hamarosan kiereszti a levét. Utána már csak hagyni kell pihenni, minimum a gesztenye érés idejéig. Vagyis télire való.

Íme pár recept, amikhez nagyon jól illik:

Gesztenyés rumos meggyes kalács                             











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése