amolyan békebeli... igazi.... Nagymama féle ☺ Családi recept
alapján készült, de nyilván vannak
hasonlóságok a neten is fellelhető receptekkel. A mi tésztánk kicsit zsírosabb,
jóval puhább és nem kerítünk túl nagy feneket a gombócok megformálásának. Csak
egyszerűen, hatékonyan ☺ A
végeredmény pedig önmagáért beszél.
Hozzávalók:
1 kg „lisztes” fajta burgonya
1 kg apró szemű szilva – a
Besztercei a legjobb
30-35 dkg finomliszt a burgonya
víztartalmától függően
1 kávéskanál só
10 dkg sertészsír - szoba
hőmérsékletű legyen
1 nagy marék búzadara
kristálycukor
fahéj
3-4 dkg vaj
2 bögre zsemlemorzsa
2 bögre zsemlemorzsa
A burgonyát sós vízben héjában
megfőztem, majd azon melegében hámoztam és áttörtem. A héjában főzés előnye,
hogy sokkal több íz marad benne és nem kap plusz nedvességet. Ha nagyon
vizesnek, „fröcskölősnek” találjuk még így is, akkor lapos tányéron a mikróban
pár perc alatt kiszáríthatjuk. Az áttört burgonyának nem összetapadónak,
pergősnek kell lennie.
A szilvákat hosszában félig
bevágtam, a magjukat kivettem.
A vajban kb. 2 bögrényi morzsát
megpirítottam és félretettem.
Az áttört burgonyát teljesen
kihűtöttem, majd munkalapra borítottam és beledolgoztam a zsírt, valamint a
sóval és búzadarával összekevert lisztet. A tésztának puhának kell lennie, de
formázhatónak. Próba képpen diónyit vegyünk kézbe és próbáljuk 3-4 mm-esre
ellapogatni. Ha nem szakad, akkor jó az állaga.
Kristálycukrot kevertem össze
őrölt fahéjjal és a szilvák mindegyikébe 1 -
1 csapott mokkáskanálnyit tettem. Ezután összecsuktam őke, mint egy
kagylót és vártak a sorukra. Ezt a műveletet a lehető legkésőbb hajtsuk végre,
mert a cukor olvadni kezd a szilvában és levet ereszt megnehezítve a gombócba
csomagolás folyamatát.
A tésztából 5-6 cm vastagságú
hengert formáztam és ebből vágtam késsel szeleteket egyesével. Ezeket
ellapogattam és csomagoltam is bele a cukros szilvákat. Kb. dió nagyságú tészta
mennyiség kellett gombóconként, de a szilvák mérete a döntő. Azok sem
tökéletesen egyformák. Ha kicsire sikerül és nem éri körbe, egyszerűen
csippentünk még a tésztából és befoltozzuk a lyukat.
Sós, lobogó vízbe tettem kisebb
adagonként őket, háromszorra főztem ki a teljes mennyiséget. 3-4 perc után a
gombócok feljönnek a víz tetejére, ekkor már ki lehet szedni őket. A vízből
egyből a morzsába tettem őket, megforgattam majd mentek egy nagy tepsibe.
A tányéron fahéjas
kristálycukorral, illetve egy kevés porcukorral koronázhatjuk meg a művünket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése