Nem a klasszikus értelemben vett,
nálunk megszokott saláta, inkább egy különleges ízesítésű hideg törtkrumplinak
mondanám. Bajorországban a sülkolbász mellé kínálják. Felturbózható még
vékonyra szeletelt uborkával, retekkel is. A grillezett lazacszeletnek is
pompás kísérőjének bizonyult, de én még csak úgy, magában is nagyon szeretem.
Két verziót mutatok, az egyik a
klasszikus, amit volt szerencsém a helyszínen megkóstolni. A másik pedig már
egy kicsit turbózott változat.
Hozzávalók:
sárga burgonya
fehér- vagy édes lila hagyma
fehérborecet
só
frissen őrölt fekete bors
olaj - hidegen sajtolt repceolaj
lehetőleg
+ ezek már opcionálisak
uborka vékonyra szeletelve
sumak
friss menta
pici cukor
kevés kurkuma
1.Klasszikus
A krumplit héjában főztem meg,
majd még forrón hámoztam és felkarikáztam. A hagymát aprítógépben pépesítettem,
hozzákevertem az ecetet, olajat, sót, borsot és egy kevés vizet. A felszeletelt
krumplira öntöttem, majd megszórtam a frissen aprított petrezselyemmel és jól
összeforgattam. A krumpli kissé össze is törik, igazából inkább egy rusztikus
törtkrumpli állaga lesz, sem mint az általunk ismert krumplisalátáé.
2. Saját, kicsit kibővített változat
A krumplit meghámoztam,
felkarikáztam és kevés vízben (éppen csak ellepje), sóval, pici kurkumával
ízesítve megfőztem. Az uborkát vékonyra szeleteltem – ez és még retek is
gyakran kerül bele Németországban is.
A dresszinget nagyjából ugyanúgy
csináltam, mint az elsőnél, kicsi cukrot is tettem bele az ízek kiemelése
érdekében. A végén még egy kevés repceolajat is kapott a tetejére, majd
megszórtam a sumakkal és friss mentalevelekkel. A petrezselyem is megfér a
menta mellett, az is mehet bele, ha van kéznél.
Mind a két változat nagyon ízlett, a sárga krumplinak egészen más az aromája, krémes az állaga. Mindenhol kapható már nálunk is, érdemes kipróbálni.
Gyakran van nálunk salátaként, bár nem tudtam, hogy ez a neve. Halak mellé kiváló, de hal nélkül is szuper! A tört krumplis változatot még nem próbáltam, de sorra kerül! Köszi Gabi
VálaszTörlésEz a fajta valahogy más ízű, talán a sárga krumpli miatt is. Nálunk inkább a kiflikrumpliból, hagymakarikákkal változat ment eddig. Köszönöm, örülök, hogy tetszik :)
Törléskimaradt a húsleves és a mustár belőle
VálaszTörlésMár hogy direkt maradt ki, ez nem a bécsi változat akart lenni. De lehet bele tenni, attól csak jobb lesz. Kinek-kinek kedve szerint, ez nem szentírás :)
Törlés