2015. augusztus 6.

Bajor krumplisaláta

Nem a klasszikus értelemben vett, nálunk megszokott saláta, inkább egy különleges ízesítésű hideg törtkrumplinak mondanám. Bajorországban a sülkolbász mellé kínálják. Felturbózható még vékonyra szeletelt uborkával, retekkel is. A grillezett lazacszeletnek is pompás kísérőjének bizonyult, de én még csak úgy, magában is nagyon szeretem.



Két verziót mutatok, az egyik a klasszikus, amit volt szerencsém a helyszínen megkóstolni. A másik pedig már egy kicsit turbózott változat.

Hozzávalók:
sárga burgonya
fehér- vagy édes lila hagyma
fehérborecet
frissen őrölt fekete bors
olaj - hidegen sajtolt repceolaj lehetőleg

+ ezek már opcionálisak
uborka vékonyra szeletelve
sumak
friss menta
pici cukor
kevés kurkuma


1.Klasszikus

A krumplit héjában főztem meg, majd még forrón hámoztam és felkarikáztam. A hagymát aprítógépben pépesítettem, hozzákevertem az ecetet, olajat, sót, borsot és egy kevés vizet. A felszeletelt krumplira öntöttem, majd megszórtam a frissen aprított petrezselyemmel és jól összeforgattam. A krumpli kissé össze is törik, igazából inkább egy rusztikus törtkrumpli állaga lesz, sem mint az általunk ismert krumplisalátáé.


2. Saját, kicsit kibővített változat

A krumplit meghámoztam, felkarikáztam és kevés vízben (éppen csak ellepje), sóval, pici kurkumával ízesítve megfőztem. Az uborkát vékonyra szeleteltem – ez és még retek is gyakran kerül bele Németországban is.
A dresszinget nagyjából ugyanúgy csináltam, mint az elsőnél, kicsi cukrot is tettem bele az ízek kiemelése érdekében. A végén még egy kevés repceolajat is kapott a tetejére, majd megszórtam a sumakkal és friss mentalevelekkel. A petrezselyem is megfér a menta mellett, az is mehet bele, ha van kéznél.

Mind a két változat nagyon ízlett, a sárga krumplinak egészen más az aromája, krémes az állaga. Mindenhol kapható már nálunk is, érdemes kipróbálni.

4 megjegyzés:

  1. Gyakran van nálunk salátaként, bár nem tudtam, hogy ez a neve. Halak mellé kiváló, de hal nélkül is szuper! A tört krumplis változatot még nem próbáltam, de sorra kerül! Köszi Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a fajta valahogy más ízű, talán a sárga krumpli miatt is. Nálunk inkább a kiflikrumpliból, hagymakarikákkal változat ment eddig. Köszönöm, örülök, hogy tetszik :)

      Törlés
  2. kimaradt a húsleves és a mustár belőle

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már hogy direkt maradt ki, ez nem a bécsi változat akart lenni. De lehet bele tenni, attól csak jobb lesz. Kinek-kinek kedve szerint, ez nem szentírás :)

      Törlés