Olyan régóta fenem a fogam erre
az ételre és aztán mindig kimarad. A nehézségét az okozza csak, hogy a
megfelelő levélszerkezetű káposztát megtaláljuk. Ami hajlékony, tekerhető,
csavarható és nem megy szét. Ez most is csak részlegesen sikerült.... de hát
nagy dolog. Alapvetően nem szépségversenyre készülünk, hanem egy jót akarunk
enni ☺
A görög ízvilágban a citrom
központi szerepet játszik, ezért ez a káposzta egyszerűen frissen kerül az
ételbe. Az általunk megszokott savanyú ízt a fűszerezés – főként a kapor – és a
végén a tetejére öntött pikáns citrommártás adja. Ettől aztán könnyű, nyári és
nagyon mediterrán lesz.
Hozzávalók:
1 fej káposzta (vékony levelű
lehetőleg) – kb. 1 kg
30 dkg darált marhahús
1 kis fej saláta hagyma vagy
hagymakrém, de semmiképpen nem vöröshagyma
1 bögre (250 ml) rizs
1 tojás
só
apróra vágott kaporlevél
apróra vágott petrezselyemzöld
frissen őrölt feketebors
késhegynyi őrölt fahéj
csirkeleves vagy zöldségleves
(alaplé, leveskockából, ha más nincs)
1 nagy babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1 szelet sóban eltett citrom (nem
létszükséglet, de nekem volt itthon)
Első lépés a káposzta levelek
óvatos lefejtése és blansírozása. Sajnos bőséggel voltak vastag erű levelek is,
ezek egy részét levágtam. Az aprólék rész úgyis kell az edény aljára meg a
káposzták tetejére majd.
A darált húst a rizzsel, tojással
és a fűszerekkel összekevertem. A káposzta leveleket kissé megszárítottam, majd
a használható részekből elkészítettem a töltött levélkéket. Ami töltelék
kimaradt, azokból kis golyókat formáztam.
Egy külön lábasban kevés
olivaolajra dobtam a vékonyra szeletelt fokhagymát, majd felöntöttem a
csirkelevessel. A babérlevéllel együtt felforraltam.
A nagy lábasba pedig szintén egy
kevés olivaolaj került, erre ment a maradék eselék káposzta egy része
összevágva. Ezután a kis tekercsek következtek szépen egymás mellé, majd megint
az eselék.
Végül felöntöttem a levessel úgy, hogy ujjnyira ellepje. Amikor
felforrt, akkor tettem bele a húsgombócokat és lefedtem a maradék vágott
káposztával. Pótoltam a levest, a tetejére tettem a babérlevelet és a sós
citromot és fedő alatt lassú tűzön ½ óra alatt készre főztem.
A viszonylag bő léből óvatosan
kivettem egy külön edénybe, belecsavartam egy fél citrom levét, némi frissen
őrölt feketeborsot, késhegynyi mustárport és összeforraltam, majd egy kevés kukorica keményítővel besűrítettem.
A káposztákat tányérra helyeztem
és meglocsoltam a mártással. Nagyon
finom és különleges, igazi nyári étel. Érdekességként: a görögök éppen hogy nem
nyáron eszik ☺ Aki evett már
kovászos uborka levével ízesített töltött káposztát, annak ez is ízleni fog.
Gratulálok, nagyon gusztán néz ki!!
VálaszTörlésKöszönöm :)
Törlésnagy reményekkel álltam neki az ételnek. A 30 dkg darált hushoz én sokalltam a bögre rizst :( 5 kisebb evőkanállal tettem csak hozzá.
VálaszTörlésIgazándiból izetlen volt, igy tettem bele a szokásos füszereket a babérlevél mellé, és némi füstölt izt is belecsempésztem, valamint nyár (?) lévén egy kis paprika, paradicsom még belekerült.
Felöntöttem kovászos uborka levével is a jobb izhatás kedvéért.
Megfőtt ize elfogadható, viszont a marhahust legközelebb nélkülözni fogom :(
Alapjáraton is egy szárazabb husfajta, nem is értem magam, miért nem daráltam hozzá némi szalonnát mondjuk. Bár akkor biztos nem lett volna mediterrán :( hanem inkább hazainak mondható.
A kész étel szinét nem tudom mivel érted el? mustárpor szinezhette be talán? -nekem nincs, csak mezei mustárom, azt még nem tettem bele-
szóval egy ehető kategóriát kaptam, de nem lesz kedvenc :( Megjegyzem nem most volt fakanál először a kezemben.
Azért köszönet, hogy megosztottad az ötletedet.
Semmi baj azzal, ha nem ízlett. Ha magyar ízvilágot vártál, akkor biztosan csalódás volt. Ez egészen más. A füstölt íz számomra egyen ízűvé tesz mindent, arrogánsan veszi át az uralmat, én nem szeretem. Ezért nem szeretem a magyaros ízeket sem igazán, nekem nagyon egyhangúak.
TörlésEz egy friss, üde , teljesen más étel, és valóban mustárportól kapta a szép sárga színét. A görög mustár rikító citromsárga (amitől én teljesen elolvadok :) ) és a mustárporuk is ugyanolyan színű. Köszi hogy megosztottad a tapasztalataidat, véleményedet. Ettől kerek a világ, kinek a pap, kinek a paplan, ugyebár :)