2015. augusztus 16.

Görög töltött káposzta citromszósszal

Olyan régóta fenem a fogam erre az ételre és aztán mindig kimarad. A nehézségét az okozza csak, hogy a megfelelő levélszerkezetű káposztát megtaláljuk. Ami hajlékony, tekerhető, csavarható és nem megy szét. Ez most is csak részlegesen sikerült.... de hát nagy dolog. Alapvetően nem szépségversenyre készülünk, hanem egy jót akarunk enni ☺



A görög ízvilágban a citrom központi szerepet játszik, ezért ez a káposzta egyszerűen frissen kerül az ételbe. Az általunk megszokott savanyú ízt a fűszerezés – főként a kapor – és a végén a tetejére öntött pikáns citrommártás adja. Ettől aztán könnyű, nyári és nagyon mediterrán lesz.

Hozzávalók:

1 fej káposzta (vékony levelű lehetőleg) – kb. 1 kg
30 dkg darált marhahús
1 kis fej saláta hagyma vagy hagymakrém, de semmiképpen nem vöröshagyma
1 bögre (250 ml) rizs
1 tojás
apróra vágott kaporlevél
apróra vágott petrezselyemzöld
frissen őrölt feketebors
késhegynyi őrölt fahéj

csirkeleves vagy zöldségleves (alaplé, leveskockából, ha más nincs)
1 nagy babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1 szelet sóban eltett citrom (nem létszükséglet, de nekem volt itthon)


Első lépés a káposzta levelek óvatos lefejtése és blansírozása. Sajnos bőséggel voltak vastag erű levelek is, ezek egy részét levágtam. Az aprólék rész úgyis kell az edény aljára meg a káposzták tetejére majd.
A darált húst a rizzsel, tojással és a fűszerekkel összekevertem. A káposzta leveleket kissé megszárítottam, majd a használható részekből elkészítettem a töltött levélkéket. Ami töltelék kimaradt, azokból kis golyókat formáztam.


Egy külön lábasban kevés olivaolajra dobtam a vékonyra szeletelt fokhagymát, majd felöntöttem a csirkelevessel. A babérlevéllel együtt felforraltam.
A nagy lábasba pedig szintén egy kevés olivaolaj került, erre ment a maradék eselék káposzta egy része összevágva. Ezután a kis tekercsek következtek szépen egymás mellé, majd megint az eselék. 


Végül felöntöttem a levessel úgy, hogy ujjnyira ellepje. Amikor felforrt, akkor tettem bele a húsgombócokat és lefedtem a maradék vágott káposztával. Pótoltam a levest, a tetejére tettem a babérlevelet és a sós citromot és fedő alatt lassú tűzön ½ óra alatt készre főztem. 
A viszonylag bő léből óvatosan kivettem egy külön edénybe, belecsavartam egy fél citrom levét, némi frissen őrölt feketeborsot, késhegynyi mustárport és összeforraltam, majd egy kevés kukorica keményítővel besűrítettem. 


A káposztákat tányérra helyeztem és meglocsoltam a mártással.  Nagyon finom és különleges, igazi nyári étel. Érdekességként: a görögök éppen hogy nem nyáron eszik ☺ Aki evett már kovászos uborka levével ízesített töltött káposztát, annak ez is ízleni fog.



2 megjegyzés: