Másodszorra főztem most, az első
még tavaly olyan hamar elfogyott, hogy esélyem sem volt lefotózni ☺ Egy 2010-es Príma Konyha magazinban talált
recept alapján készült, kicsit több fűszerrel, mert hát mégis csak..... Ami elengedhetetlen hozzá, az a zamatos sárga
színű magvaváló őszibarack.
3 fél csirkemell filé
4 – 5 szép érett őszibarack
3 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál olaj (wokhoz való citromfüves kukorica olajat használtam)
1 citrom reszelt héja
½ lime leve
2 gerezd fokhagyma lereszelve
1 evőkanál barackpálinka
só
csipetnyi fahéj
frissen őrölt szecsuáni bors
kínai ötfűszer keverék
kínai ötfűszer keverék
chili pehely ízlés szerint
Pillanatok alatt elkészülő ételről van szó, ezért a köretet – ami most
néhány szem mazsolával és mustármaggal ízesített párolt rizs volt – időben
készítsük el.
A csirkemellet már előző este érdemes előkészíteni és a pácban hagyni
állni a hűtőben. Így szinte csirkemáj puhaságú lesz.
Feldaraboltam a mellfiléket vékony csíkokra, majd az olajból,
szójaszószból, citromhéjból, lime léből és a fűszerekből összekevert páclébe
forgattam. Kézzel alaposan átkevertem, hogy mindenhol minden darabot bevonjon,
majd lezárt dobozban ment a hűtőbe.
Főzés előtt 1 órával elővettem, hogy kicsit melegedjen. Az
őszibarackokat meghámoztam és 8 cikkre vágtam. Kevés citromlével átforgattam,
hogy ne barnuljanak és letakartam.
Egy nagy serpenyőbe tettem még egy keveset az olajból, majd jól
felforrósítottam és rádobtam a pácolt csirkemell csíkokat. Nagyon nagy lángon
sütöttem – pirítottam közben kevertem, dobáltam, ráztam. 5 - 8 perc lehetett, mire minden oldalukon
átpirultak. Ezután csak ráborítottam az őszibarack szeleteket és pár percig
együtt sütöttem őket.
Azonnal tálaltam is a rizzsel. Könnyű nyári finomság, amit nagy melegben
is pillanatok alatt elkészíthetünk. Most, amíg van finom barack hozzá.
Nagyon szuper, meg is csinálom!
VálaszTörlésÍzleni fog :)
Törlés