Nem tudnám megmondani, miért csak
egyszer egy évben, de valahogy mindig így alakul. Ha kora ősz vagy késő nyár
van, jön a menetrend szerinti töltött paprika ☺ Amikor megjelennek a színesedő, narancssárgába és pirosba hajló
paprikák.... azokat szeretem, akkor jött el az idő.
½ kg darált sertéshús
5 db tölteni való paprika
1 bögre (2,5 dl) hosszúszemű rizs
1 tojás
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis gumó zeller + a zöldje
½ liter paszírozott paradicsom (passata)
1 db ecetes pepperoni paprika
1 marék zsemlemorzsa
pirospaprika
frissen őrölt színes bors
só
cukor
kukorica keményítő
Először előkészítettem a
paprikákat – szárukat óvatosan eltávolítottam kis lyukat vágva, majd a magokat
is kiráztam belőle. A paprikát a csúcsához közel megszurkáltam.
A darált húsba beleütöttem a
tojást, beleszórtam a rizst és a finomra vágott vöröshagymát. A zeller zöld egy
részét apróra vágtam és a masszába kevertem, sóval borssal ízesítettem. Végül
beleszórtam a zsemlemorzsát is, így formázható állaga lett.
Az 5 paprikát nem túl degeszre
töltöttem, a többi masszából gombóckákat formáztam.
Egy kisebb fazékban sós vizet
forraltam és a paprikákat, gombócokat ebben kezdtem előfőzni. Ez a főzőlé
képezte azután a felöntő alaplét is.
Közben foglalkoztam a szósszal.
Olivaolajra egy kevés vöröshagymakrémet nyomtam, a fokhagymákat vékonyra
szeletelve is rádobtam. Kicsit kevergettem, majd a tűzről félrehúzva, kicsit
hűtve hozzáadtam a pirospaprikát. Jól elkevertem, majd rögtön felöntöttem egy
kevés főzőlével és a paszírozott paradicsomot is beleöntöttem. Ízesítettem,
beállítottam az édes-sós arányt és beletettem a négybe vágott zellergumót.
Ezután áttettem a paprikákat és a gombócokat a szószba és néhány szál
zellerzöldet is adtam mellé.
A bónusz tipp ez esetben egy
horvát hajószakácstól érkezett: 1 db ecetes pepperonit felhasítottam, jól
kinyomkodtam, hogy túl sok ecet ne kerüljön az ételbe és beletettem a szószba.
Kellemesen bizsergető, csípős-pikáns felhangot adott neki.
A főzőlét folyamatosan pótolva
készre főztem az egészet viszonylag bő lére eresztve. Végül 2 púpozott
teáskanál kukoricakeményítővel kicsit besűrítettem.
Főtt burgonyával tálaltam, de friss kenyérrel se lehet rossz.
Főtt burgonyával tálaltam, de friss kenyérrel se lehet rossz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése