A Meyer citrom őrületből nem
maradhattam ki én sem… főleg, hogy nagyon nehezen sikerült hozzájutnom. Sok
helyen ömlesztve van a többi citrusféleség közé, nem is tudják, mi fán terem J
Linyah Konyhalál-on lévő receptjének köszönhetően pedig egy remek, igazi
nyarat (és nyaralást) idéző görög süteményt készítettem.
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg búzadara
2 kávéskanál szódabikarbóna
20 dkg kristálycukor
2,5 dl natúr joghurt – a „Bakoma” márkájú nagydoboz sűrű görög joghurt kb. 2/3-a
3 egész tojás
1 mokkáskanál só
1 citrom lereszelt héja + fél citrom leve
A sziruphoz:
3 citrom leve és lereszelt héja
15 dkg kristálycukor
2-3 dl víz (Meyer citromnál elég a 2 dl, mert annak rengeteg
leve van!)
A száraz hozzávalókat (liszt,
búzadara, szódabikarbóna) jól összekevertem. A tojást a cukorral, sóval,
citromlével és reszelt citromhéjjal habosra kevertem, majd hozzáadtam a
joghurtot is. Ezután fokozatosan beleszórtam a lisztes keveréket és símára
kevertem. Egy kerek, 28 cm-es formát kikentem zsírral, kiliszteztem és
beleöntöttem a keveréket.
Légkeveréses sütőben 150ºC-on 45-50 percig (tűpróbáig
sütöttem). A forma mindenképpen magas falú legyen, mert a szódabikarbóna miatt
majdnem kétszeresére emelkedik a tészta. A levehető oldalú tortaforma pedig
most nem praktikus, mert esetleg kifolyik a szirup.
Amíg sült a tészta, elkészítettem
a szirupot. A Meyer citrom rendkívül lédús, a vizet úgy adagoltam, hogy a
szirup mennyisége 0,5 liter legyen. 2 dl víz ment bele. A hozzávalókat
felforraltam és néhány percig főztem.
Amikor kisült a tészta,
húsvillával megszurkáltam, a szirup
felét rögtön ráöntöttem és fedővel letakartam. 15-20 perc múlva ráöntöttem a
maradék szirupot is és hagytam hűlni. Mire kihűlt felszívta az összes
folyadékot.
Hideg helyen hagytam összeérni, másnapra
tökéletes, szépen szeletelhető, intenzíven citromos nyalánkságot kaptunk.
Egy jó szombati ebéd lehet a Worchesteres csülöklevessel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése