Néhány hete a Halfesztiválon
kóstoltam meg az orosz pavilonnál a füstölt hallal készített szoljankát és
nagyon ízlett. Bár a klasszikus
szoljanka némileg eltérő, ezt a füstölt lazacos
változatot jó szívvel ajánlom a halkedvelőknek.
Hozzávalók (2 adag):
15 dkg-os hidegen füstölt lazac szelet (Intersparban
kapható)
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
vöröshagyma reszelve vagy krém
fokhagyma
kis darab zeller
1 szárított chili
pirospaprika
só
só
1 kávéskanál sűrített paradicsom
1 közepes burgonya felkockázva
2 db csemegeuborka
reszelt citromhéj
kapor jó sok
tejföl a tálaláshoz
Kevés olivaolajon megfuttattam a
vöröshagymakrémet és a vékonyra szeletelt fokhagymát, megszórtam
pirospaprikával és már dobtam is rá a feldarabolt répákat és a zellert és egy
kicsit keverve pirítottam, majd felöntöttem egy kevés vízzel és citromhéjat
reszeltem bele. Sóztam, beletettem a szárított chilit (késsel kicsit
bevagdosva) és fedő alatt félkészre főztem. Kipótoltam a vizet, hogy a kívánt
mennyiségű leves legyen és beletettem a burgonyát is. (Ha szárított kaprot
használunk, azt is ilyenkor kell beletenni.)
Amikor a zöldségek megpuhultak,
beletettem a kis kockákra vágott csemegeuborkát és a nagyobb kockára darabolt
lazacot. Friss, illetve fagyasztott kaporral jó alaposan megszórtam, éppen csak
hagytam felforrni és elzártam a gázt, fedővel letakartam a levest és állni
hagytam. A lazacnak csak át kell melegednie, főzni nem szabad, nehogy
szétessen.
Tálaláskor egy kanálnyi telföllel
és egy kis petrezselyemzölddel ízesítettem illetve díszítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése