Nem, nem történt elírás…ilyen étel valóban létezik.
Dél-Olaszországban, Puglia környékén készítenek gersliből, azaz árpagyöngyből
„rizottó”-t és milyen jól teszik J
A sóleten túl is sokféle ételt készíthetünk belőle, ezek
egyike ez a friss, tavaszias egytálétel.
Hozzávalók (3 adag):
1 bögre árpagyöngy (gersli)
1 nagyobb sárgarépa
2 saláta cukkini
zöld chilipehely ízlés szerint
1 – 1,5 dl félédes fehérbor
kb. 1,5 liter húsleves- vagy zöldségleves
kevés vöröshagyma reszelve, vagy hagymakrém
1 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
snidling bőségesen
petrezselyem
kis darabka vaj
4-5 dkg reszelt parmezán
Olivaolajon egy kevés sóval és
zöld chilipehellyel hirtelen megsütöttem a felszeletelt cukkinit, éppen csak
annyira, hogy roppanós maradjon. Kiszedtem az edényből és félretettem. A lábasba az olajat pótolva beletettem a hagymakrémet, a fokhagymát és a felszeletelt sárgarépát, keverve
pirítottam egy kicsit, majd hozzátettem a gerslit, jól elkevertem és ráöntöttem
a bort.
Kevergetve sütöttem, amíg a bor el nem párolgott. Innentől kezdve a
forró levessel öntögettem fokozatosan fel, megfűszereztem a snidlinggel, petrezselyemmel,
sóval és folyamatosan keverve egy jó fél óráig főztem. Ekkor visszatettem bele
a sült cukkinit, a darabka vajat és levettem a tűzről. Amokor a vaj a
folyamatos keverés mellett elolvadt, akkor tettem hozzá a reszelt parmezánt,
elkevertem és pihenni hagytam.
Az eredmény egy különlegesen
krémes, könnyű tavaszi étel lett. A leves milyensége sokat számít, nálunk
félretett kocsonyalé volt az alap, így szinte „cupákos” lett J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése