Mégsem múlhat el a tél fánk nélkül J
Szamóca receptoldalán (www.recept-oldal.hu) találtam egy
igen jónak látszó gyors fánk receptet, melyet kicsit átrendezve, személyre
szabva egy igazán kiváló, bár valójában nem 15, hanem 60 perces fánkocskát
kaptam
Hozzávalók:
45-50 dkg finomliszt
1 cs Expressz élesztő (Oetker féle) – ezt most próbáltam ki
először
2 egész tojás
1 kávéskanál só (ez nagyon fontos)
4-5 evőkanál porcukor
½ citrom leve + legközelebb egy kis rum is megy bele
tejföl egy 450 grammosnak kb. a 2/3-ad része
Zsír a sütéshez
Baracklekvár egy kevés barackpálinkával felturbózva
A nedves hozzávalókkal kezdtem, a
tojásokat a sóval, cukorral, citromlével és a tejföllel robotgépben habosra
kevertem. A liszthez hozzákevertem a szárított élesztőt és ezt a keveréket
kanalanként adagoltam a robotgépben keringő keverékhez, amíg mind bele nem
került és tésztává nem állt össze.
Kézzel még jól átdolgoztam, majd
1 cm vastagra nyújtottam és pogácsa szaggatóval kiszaggattam a fánkocskákat
(5-6 cm-es kis korongok lettek). Ígí hagytam őket pihenni 15 percet, közben
előkészítettem a zsírt a sütéshez és a baracklekvárt feljavítottam egy kevéske
pálinkával.
Sütésnél egy kicsit megnyomtam a
fánkok közepét, úgy tettem őket a forró zsírba. Hamar megsültek, finom puha
belsejű és kívül kellemesen ropogós fánkok lettek.
Porcukorral meghintve, lekvárba mártogatva fenséges csemege. Előtte egy jó kis tartalmas leves és máris megvan a komplett ebéd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése