Újra Szakácsmustra, ez már az
5-dik ☺. Juci a soros házigazda
és egy fiatal ír szakácsot, Donal Skehant választotta ki. Izgalmas ez a játék,
mert erről a szakácsról egyáltalán nem hallottam korábban. Most azonban
belevetettem magam a receptjeibe és sok érdekes, jó dolgot láttam.
A választásom egy harissza pasztával fűszerezett grillezett halra és a hozzá való, szintén harisszás sárgarépa salátára esett.
A választásom egy harissza pasztával fűszerezett grillezett halra és a hozzá való, szintén harisszás sárgarépa salátára esett.
Egyrészt érdekesnek tűnt, nagyon szép is a képen, másrészt nemrégiben bontottam fel a harissza pasztát és az ilyesmit túl sokáig nem lehet tárolni.
Egyetlen lényegi és néhány apró változtatás: fehér húsú hal helyett lazaccal készítettem és a friss zöldfűszerek helyett szárítottat használtam. Így is eszméletlenül finom lett, tüzes, magával ragadó, csak ajánlani tudom ☺
Hozzávalók:
2 szelet lazacfilé (eredetileg fehér húsú halfilé)
2 nagyobb sárgarépa
½ citrom
2 teáskanál Harissza paszta
maréknyi snidling apróra vágva
friss menta, vagy szárított fodormenta, szintén maréknyi
friss petrezselyem zöld
3-4 teáskanál olivaolaj
1 teáskanál balzsamecet (én meggy ecetet használtam most)
só
frissen őrölt szines bors
Először a lazac szeleteket készítettem elő, kb. 1 órával a sütés előtt bekentem őket a harissza pasztával és őröltem rá egy kis borsot.
A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
A saláta dresszingjét egy tálban összeállítottam: beletettem az
olivaolajat, az ecetet, a harissza pasztát és a szárított zöldfűszereket. Jól
összekevertem és kicsit sóztam is, mert a répa eléggé az édes irányba fogja
elvinni. A folyadéktól hamar életre keltek az fűszerek aromái, de nyilván
sokkal erőteljesebb és finomabb friss fűszerekkel készítve.
Beleforgattam a reszelt sárgarépát és jól elvegyítettem, hogy mindenhová
jusson a dresszingből.
Végül a lazacokat kis serpenyőben kevés olivaolajon megsütöttem, ekkor
sóztam is őket.
A salátát egy tányérra halmoztam, a tetejére ment a még sercegő
lazacszelet, majd frissen meglocsoltam citromlével és megszórtam egy kis
petrezselyem zölddel.
Igazi hűha kaja... ez a fiú határozottan tud valamit ☺ Juci pedig ügyes
volt, hogy megtalálta, mert egy fantasztikus étellel egészen biztosan
gazdagodtunk.
Köszönöm a díjat :) Már meg is válaszoltam a kérdéseidet :)
VálaszTörlés