2014. augusztus 8.

Harisszás lazac sárgarépával – Donal Skehan receptje

Újra Szakácsmustra, ez már az 5-dik ☺. Juci a soros házigazda és egy fiatal ír szakácsot, Donal Skehant választotta ki. Izgalmas ez a játék, mert erről a szakácsról egyáltalán nem hallottam korábban. Most azonban belevetettem magam a receptjeibe és sok érdekes, jó dolgot láttam.
A választásom egy harissza pasztával fűszerezett grillezett halra és a hozzá való, szintén harisszás sárgarépa salátára esett.


Egyrészt érdekesnek tűnt, nagyon szép is a képen, másrészt nemrégiben bontottam fel a harissza pasztát és az ilyesmit túl sokáig nem lehet tárolni.

Egyetlen lényegi és néhány apró változtatás: fehér húsú hal helyett lazaccal készítettem és a friss zöldfűszerek helyett szárítottat használtam. Így is eszméletlenül finom lett, tüzes, magával ragadó, csak ajánlani tudom ☺

Hozzávalók:
2 szelet lazacfilé (eredetileg fehér húsú halfilé) 
2 nagyobb sárgarépa
½ citrom
2 teáskanál Harissza paszta
maréknyi snidling apróra vágva
friss menta, vagy szárított fodormenta, szintén maréknyi
friss petrezselyem zöld
3-4 teáskanál olivaolaj
1 teáskanál balzsamecet (én meggy ecetet használtam most)
frissen őrölt szines bors


Először a lazac szeleteket készítettem elő, kb. 1 órával a sütés előtt bekentem őket a harissza pasztával és őröltem rá egy kis borsot.

A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeltem.
A saláta dresszingjét egy tálban összeállítottam: beletettem az olivaolajat, az ecetet, a harissza pasztát és a szárított zöldfűszereket. Jól összekevertem és kicsit sóztam is, mert a répa eléggé az édes irányba fogja elvinni. A folyadéktól hamar életre keltek az fűszerek aromái, de nyilván sokkal erőteljesebb és finomabb friss fűszerekkel készítve.
Beleforgattam a reszelt sárgarépát és jól elvegyítettem, hogy mindenhová jusson a dresszingből.


A salátának szintén nem árt, ha egy kicsit tud állni evés előtt.

Végül a lazacokat kis serpenyőben kevés olivaolajon megsütöttem, ekkor sóztam is őket.

A salátát egy tányérra halmoztam, a tetejére ment a még sercegő lazacszelet, majd frissen meglocsoltam citromlével és megszórtam egy kis petrezselyem zölddel.


Igazi hűha kaja... ez a fiú határozottan tud valamit ☺ Juci pedig ügyes volt, hogy megtalálta, mert egy fantasztikus étellel egészen biztosan gazdagodtunk.

1 megjegyzés: