ami nem is amolyan igazi torta,
inkább egy omlós pite jó sok szilvával és a végén nyakon öntve egy kis
fahéjas-vaniliás tejszínes öntettel. A quiche egyik édes változata, amit más
gyümölccsel is biztosan elkészíthetünk. Nem tudom, honnan a recept, pár éve
találtam és akkor megsütöttem, a recept pedig bekerült a sütis füzetbe az
ismétlésre érdemes sütnivalók közé.
Hozzávalók:
26 - 28 cm átmérőjű piteformához
20 dkg liszt (fele teljes
kiőrlésű legyen)
8 dkg zsír vagy 10 dkg margarin
só
őrölt fahéj
késhegynyi szódabikarbona
1 evőkanál nád kristálycukor
tejföl, hogy összeálljon (max.
1-2 evőkanál kellhet)
------------------------------------
70-80 dkg szilva
2 evőkanál pirított zabpehely
2 tojás sárgája
vaniliás cukor
2 evőkanál nád kristálycukor
fahéj
1 – 1,5 dl tejszín
A felső részen lévő összetevőkből
tésztát gyúrtam, először a lisztet, cukrot, sót, fahéjat, szódabikarbonát kell
elmorzsolni a zsiradékkal, majd mehet a szükség szerinti tejföl is. Legalább 1
órára, de akár másnapig is be kell tenni a hűtőbe pihentetni.
Eredetileg nem írta a recept az
elősütést, de az ilyen tésztákat én mindig elősütöm. Biztos, ami biztos, megéri
szerintem. Szóval sütőpapírral kibéleltem, teleraktam kaviccsal és 15 percig
180ºC fokon légkeveréssel
sütöttem.
Ez alatt szárazon megpirítottam a
zabpelyhet és félbevágtam, kimagoztam a megmosott, leszárított szilvákat.
A formából eltávolítottam a
kavicsokat és megszórtam a zabpehellyel. Ezután félig álló helyzetben, cserép
szerűen jó sűrűn teleraktam a szilvával. Visszatettem a sütőbe újabb 30 perce
ugyanazon a hőfokon.
A tojássárgákat a cukrokkal és a fahéjjal
kihabosítottam, beleöntöttem a tejszínt és jól elkevertem. A sütőből kivett
pitére, a szilvákra öntöttem, majd 25 percre még visszament a sütőbe, továbbra
is ugyanazon a hőfokon.
Gyönyörűen megsült, ezután
hagytam teljesen kihűlni , majd torta búrával letakartam és – bármilyen nehéz is
volt – magára hagytam. Frissen ugyanis nem az igazi, a tészta még törik, nem
lehet szeletelni. Ezzel a sütivel úgy kell kalkulálni, hogy másnap tehetjük az
asztalra. Addig jól dugjuk el a szemünk elől ☺
Milyen aprólékos munkát igényelt a szilvák szép sorba rakása! És milyen jól mutat a sütiszeleten!
VálaszTörlésKöszönöm szépen :) Nem tűnt fel, mennyi munka, mert nagyon élveztem a készítését, jó volt csinálni. Legalább annyira, mint elfogyasztani.
Törlés