Az utolsó finom, érett óriási
paradicsomok – amelyeket méltatlanul befőző paradicsomként, halomba dobálva
árulnak. Pedig.... milyen másak ezek, mint a szemre csodaszép, de ízben igen
csak szerény képességekkel bíró biliárdgolyók ☺
De valami újítás kellett már,
ezért most egy fehérbabos – lilahagymás salátába került. Megkoronázva egy szép
szelet grillezett harcsafilével.
fejenként 1 szelet afrikai harcsa
filé
a pácoláshoz: olaj, citrom,
citromhéj, só, frissen őrölt feketebors
1 konzerv fehérbab
1-2 parasztparadicsom
1 kis fej lilahagyma
olivaolaj
almaecet (ehhez nagyon passzol a levendulás változat)
mustár
méz
só
fokhagyma granulátum vagy
fokhagyma só
sumak (opcionális)
frissen őrölt fekete bors
A halszeletet legalább 1 órával a
sütés előtt be kell pácolni és nem is kell már visszatenni a hűtőbe. A teendő
mindössze a leírt hozzávalókkal történő bedörzsölés. Ebben az esetben
citromfűvel ízesített wokhoz való kukoricaolajat használtam.
A salátához a konzerv babot
alaposan átmostam hideg vízzel, majd leszűrtem, lecsepegtettem. A lilahagymát
kis kockákra vágtam és egy tál aljára szórtam. Megsóztam, megszórtam a sumakkal
és egy pár csepp almaecetet is csepegtettem rá, így egy kicsit szelidült az ereje.
A paradicsomot forró majd hideg vízbe mártva meghámoztam és azt is
kisebb kockákra daraboltam.
A dresszinghez egy kis üvegbe
tettem az olajat, ecetet, mustárt és mézet és lezárt tetővel alaposan
összeráztam. Egyesülnek a dolgok és egy opálos, „fátyol” öntetet kapunk ezzel a
módszerrel.
A tálba a hagyma tetejére ment a
bab és a paradicsom is, majd nyakon öntöttem a fátyolöntettel és az egészet jól
összeforgattam. Szükség szerint lehet még sózni és rátekerni egy kis borsot.
A halszelet(ek)et a
felmelegített, de nem túl forró serpenyőbe tettem és oldalanként 4 – 4 perc
alatt készre sütöttem. Kicsit felkunkorodtak, de ezen könnyen segíthetünk:
egyszerűen le kell nyomni őket.
Tálalásnál alulra került a
saláta, a tetejére pedig a szép pirosra sült halfilé. Díszítésként néhány szem
rózsaborssal szórtam meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése