Azt gondolnánk, hogy a paradicsomhoz
csak a ricotta passzol, pedig egy jól eltalált fűszerezéssel a tehéntúróval is
mennyei összhangot alkot. Mindez egy ropogósra sült levelestészta ágyon..... de
nézzük, hogyan is készült.
2 x 125 grammos leveles tészta
(fagyasztott)
25 dkg tehéntúró
2-3 evőkanál tejföl
1 tojás
2 közepes méretű paradicsom
frissen őrölt kömény-, és
édesköménymag
frissen őrölt tarka bors
snidling
bazsalikom
5-10 dkg reszelt sajt (itt
Maasdamer)
5 dkg mozzarella
Jó szolgálatot tesz a készen
kapható leveles tészta, ha megkívánunk egy ilyen finomságot, vagy éppen a
hűtőben megmaradt dolgokat kell felhasználni. Persze aki bátor és elszánt, maga
is meggyúrhatja – én még nem vállalkoztam erre sohasem.
A két kis téglalap forma fagyott
tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztottam. Kicsit nyújtottam rajtuk úgy, hogy
egy 20x30 cm-es tepsiben egymás mellett elférjenek. A tepsit azért kibéleltem
sütőpapírral, ez sosem árt. A felvert tojással megkentem őket, a szélükön pedig
egy késsel bevágást ejettem, de nem az aljáig. Így egy kis perem lett,
demarkációs vonal, ameddig mehet majd a feltét. Hagytam száradni egy kicsit.
A túrót áttörtem egy
krumplinyomóval, mert nagyon darabos volt. A tejföllel és a fűszerekkel jól
kikevertem, majd a reszelt sajtot is beleforgattam. Végül a maradék tojással is eldolgoztam.
A paradicsomokat forró majd hideg
vízbe mártva meghámoztam és nagyon vékony karikákra szeleteltem.
A túrót rákanalaztam a tésztára a
peremet szabadon hagyva, a tetejére a paradicsom karikákat, majd a csak úgy
kézzel szaggatott mozarellát is. Még egy kis só és bors, némi bazsalikom
durvára vágva és tettem is be a sütőbe.
Először 220ºC–on sütöttem 10 percig, majd
visszavettem 200ºC-ra és
további 30-35 percig sütöttem, végig alsó-felső állásban.
Langyosan a legfinomabb,
pizzavágóval daraboltam és el is tüntettük percek alatt. Egy darabban lévő tésztából is
ugyanígy lehet és ha csak egyben ½ kg-os tésztánk van, akkor kb. dupla
mennyiséggel és jóval nagyobb tepsivel számoljunk.
Kedves Gabi, már megint kedvemre valót készitettél :) Irod, hogy nem csináltál még leveles tésztát, én egyszer nagyon régen, de nem volt az igazi. Viszont a Szeretetrehangolt blogon találtam egy vajas tészta hajtogatás nélkül - receptet.
VálaszTörlésMár sokszor elkészitettem ezt , fantasztikus finom, ropogós és nagyon egyszerü, söt nekünk jobban izlett mint az üzletben vett tészta. Egy ötletnek irtam, ha nem baj. <3
Köszönöm az ötletet Susanne :) Megkeresem, persze, egészen más mindenből a házi változat. Lehet, hogy egyszer rászánom magam.
Törlés