Igazán klasszikus étel, megunni
egyszerűen nem lehet ☺ Fejtett
babot minden évben teszünk a fagyasztóba. Jó kis nyári program kifejteni a
babot, főleg ha a télen belőle készülő finomságokon jár közben az ember esze.
Ha bableves, akkor utána mindig
valamilyen kelt tésztaféle, rizskoch vagy palacsinta következik nálunk. Ezért nem szoktunk levesbetétet
tenni, csak a bab + a sárgarépa meg persze a csülök / kolbász a levesbetét. Ha
mégis, akkor csipetkepárti vagyok ☺
Hozzávalók:
1 hagyományosan füstölt csülök
½ kg fejtett bab (vagy persze
szárazbab)
3 db sárgarépa nagyobb darabokra
vágva
2 fehérrépa még nagyobbra vágva,
hogy kiszedhető legyen
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
pirospaprika
tárkony
só
frissen őrölt bors
tejföl a tetejére
chili olaj a tányérban, vagy chili
a levesbe bele, ha mindenki szereti
A hagymát egy kevés sertészsíron
üvegesre dinszteltem, majd a tűzről levéve beletettem a pirospaprikát.
Felöntöttem a csülök főzőlevével és beletettem a fokhagyma gerezdeket és a
babot. Amikor ez már kissé megpuhult, akkor tettem hozzá a répákat.
Készre főztem az egészet, a szárított
tárkonyt pedig az utolsó pillanatban tettem bele, amikor már el is zártam a
gázt. Fedővel letakartam és pár percig pihentettem.Tálaláskor ki-ki ízesítette a
saját kedve szerint: tejföllel, chili olajjal, ecettel, ahogy tetszik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése