Csontlevest, vagy orjalevest
valahogy nagyon ritkán főzünk... most is azért került rá sor, mert gondosan le
lett fagyasztva egy adagnyi csont a legutóbbi sertéshús vásárláskor. A fagyasztót
meg praktikus időnként kienni, nem csak mindig befele halmozni a dolgokat ☺ Az lehet az ok, hogy a klasszikus
leves + főfogás egyszerűen sok.... ez a fajta leves meg ahhoz kevés, hogy
egytál ételként, esetleg némi sós vagy édes házi sütésű finomsággal együk. Néha
azonban kell ez is, mert szeretjük. Főleg télvíz idején.
húsos csont(ok)
sárgarépa
fehérrépa
zeller
vöröshagyma
fokhagyma
petrezselyem zöldje
só
egész bors
szegfűbors
keményre főtt tojás
cérnametélt vagy más klasszikus
levestészta
Az első lépés a csont felöntése
hideg vízzel, felforralás, majd az egészet leöntöttem róla. A csontot jól
megmostam, a fazekat is tisztára mostam
és új vízben tetem fel főni a tiszta csontot. Mellette kell állni és lehabozni
miközben lassan forr, ezt nem lehet megspórolni, ha tiszta levesre vágyunk. A
són és az egyben belepakolt vöröshagymán és fokhagymán kívül mást nem is
érdemes az első időben beletenni, mert a habbal együtt azt is csak
eltávolítanánk. A hagymákat bevágtam, így könnyebben kiadták az ízüket.
Ha azonban leszedtük a habot és
már nem jön újabb, akkor mehetnek a fűszerek, majd lassan a tetszőleges
méretűre darabolt leveszöldség is. Nálunk csak én eszem meg a zöldséget, azért
viszonylag nagy darabban hagytam. A petrezselymet cérnával összekötöttem, így
könnyebb kivenni a végén.
Szép lassan főztem, majd mikor
minden puhára főtt, elzártam és hagytam egy kicsit pihenni. Közben a tojást
keményre főztem, gyorsan lehűtöttem, felkockáztam.
Külön lábasban sós vízben
kifőztem a cérnametéltet – gyakorlatilag egyet forr és kész is. Leszűrtem,
tettem rá egy kis zsírt a levesről.
A levest is leszűrtem, a húst és
a zöldséget külön tettem és lefóliáztam, mert a főtt hús egy pillanat alatt
képes kiszáradni.
Tányérba szedtem a
cérnametéltből, rászűrtem a levest, egy kevés főtt tojást is tettem bele, majd
egy kis friss petrezselyemmel megszórtam. A húst és a zöldséget tetszés
szerint mellé vagy utána ehetjük.
Szerintem nincs olyan, aki ilyenkor ne szeretne egy fincsi tányér húslevest enni :) Kaphatok egy keveset?
VálaszTörlés:) köszönöm és természetesen: légy a vendégem !
Törlés