Ez a gnocchi tényleg tökös lett,
a szó szoros értelmében is ☺ A
fűszerekkel megsütött nagydobosi sütőtök mellé azért került bele főtt krumpli is,
hogy meglegyen a tartása a tésztának. A Gorgonzola mártáshoz pedig volt már szerencsém,
csodálatosan zamatos, a natúr gnocchinak is tökéletes kísérője.
35 dkg héjában megfőzött, majd
áttört burgonya (áttörve ennyi)
25 dkg megsült és lehűtött tökhús
szintén áttörve vagy villával elnyomkodva
1 tojás sárgája
só
frissen őrölt fekete bors
10 – 25 dkg finomliszt *
10 dkg Gorgonzola Picante sajt - de Dolce is jó
2-3 dkg vaj
3-4 evőkanál tejföl
olivaolaj, tökmag olaj
* nagyban függ a tök
szerkezetétől és attól is, mennyire kemény gnocchit akarunk.
A krumplikat – melyek az év ezen
szakában már különösen alkalmasak tészta készítésére – héjában enyhén sós
vízben megfőztem. Még forrón meghámoztam és krumplinyomón áttörtem. Lapos
tányérra szétterítettem és teljesen kihűtöttem.
A tököt csak elővettem a
hűtőből és villával szétnyomkodtam. Praktikusan megmaradt sült tökből érdemes csinálni.
A hideg krumplihoz hozzáadtam a
tökpépet, a sárgáját, fűszereket és elkezdtem adagolni a lisztet. Akkor már jónak
mondható a tészta, ha összeáll és kellő lisztezéssel már a külseje nem ragad
ránk. Óvatosan kell összedolgozni, nagyon nem szabad gyúrni, mert akkor egyre
több lisztet fog felvenni és a végén kemény lesz. Nem mondom, hogy kényelmes
bánni vele, de megoldható ☺
Ujjnyi vastagra ellapítottam a
tésztát, a munkafelületre sok lisztet hintettem és habkártyával elkezdtem
ujjnyi széles csíkokat vágni belőle. A csíkokat aztán kis kockákra daraboltam
fel. Meg is forgattam őket a lisztben, mert a vágott felük elég ragadós.
A bekevert adag kb. 2/3-át
formáztam így meg, majd egyenként óvatosan egy villa fejéhez nyomva és sodorva
becsíkoztam őket. Minden darab más lett, de ez a jó benne, látszik rajta a
„kézművesség” .
A maradékot lefagyasztottam, jó
lesz valamire, akár levesbetétnek is.
A mártáshoz a vajat
felmelegítettem, beletördeltem a sajtot, belekevertem a tejfölt és lassan,
kevergetve felmelegítettem, a sajt ekkorra szét is olvadt benne.
A gnocchit forrásban lévő vízbe
dobtam adagonként, nem mindet egyszerre. Mire feljöttek a felszínre, már készen
is voltak. Lábasban olivaolaj és tökmagolaj keverékét felmelegítettem és arra
szedtem rá a gombóckákat. Megráztam, hogy elkeveredjenek, aztán már tálaltam
is. A mártást a tányéron kanalaztam rá, őröltem rá még egy kevés borsot és
azonnal ettük is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése