Őrült Szakácsmustra van most,
vagyis Szakácsmustra Őrülten jó módra ☺ A kiválasztott pedig nem más, mint Frank Júlia..... akitől
érdekes módon a neten alig találni receptet. Illetve vannak, de nem tudom
mennyire feldolgozások azok már. Sebaj, mert régről van nekem 1 db könyvem
tőle, ráadásul ez a könyv egy kicsit „őrült” dolgokat is tartalmaz. Már ha a
narancsos csirkét annak nevezhetjük... 1990-ben, amikor kiadták az Izraeli konyha magyar módra című könyvet, azért még nem volt annyira standard dolog itt nálunk.
2 db egész csirkecomb
1 narancs leve (vagy 100%-os
juice)
kb. ½ narancs héja csíkokra
hámozva
1 – 1,5 dl száraz fehérbor
1 ágacska rozmaring
sáfrányos szeklice
1 kis fahéjrúd
1 csillagánizs
2 – 3 db kardamom hüvely késsel
megszurkálva
1 késhegynyi Ras el Hanout fűszerkeverék
chilipehely ha a fenti keverék
nem elég csípős
só
frissen őrölt bors
A csirkecombokat bőröstől ferdén
bevagdostam és sóval és kevés frissen őrölt szines borssal bedörzsöltem. Kevés
olivaolajon mindkét oldalukat hirtelen megpirítottam, majd narancslevet és bort
öntöttem hozzá. Ezzel le is oldottam a serpenyőre ragadt lesült ízbombákat.
Rászórtam illetve beletettem a fűszereket és fedő alatt addig pároltam, amíg a
hús tökéletesre nem puhult. Nem kevertem, csak időnként megráztam egy kicsit és
pótoltam a folyadékot.
Olyan illat lengte be a konyhát,
hogy elmondhatatlan. Nagyszerű fűszerezése lett a csirkének, egyértelműen a
Közel-Kelet hangulatát hozta el.
Köretként a már meglévő
áfonyás-mogyorós basmati rizst és néhány friss narancsszeletet adtam mellé.
Pazar lakoma volt.
Különleges lehet ízre. Egy biztos, hogy nagyon guszta! :)
VálaszTörlésKöszi :) Érdemes megkóstolni valami hasonlót, mert tényleg különleges.
Törlés