Állítólag valaki valamit nagyon
elrontott, amikor az általában töltelékként használt spenótos fűszeres-sajtos
ricottából gombócot készített már csak hogy mentse a menthetőt ☺ Milyen jól tette ! Megint egy réges
régen kiszemelt étel, aminek most jött el az ideje. A ricotta beszerzése
ugyanis nem egyszerű, legalább is akkor, ha jó ízű és minőségű ricottát
akarunk. Most sikerült és leveles spenót
is volt a fagyasztóban ☺ Íme a
zöld gombócaim:
25 dkg ricotta (elméletileg
túróval is jó lehet, de teljesen más az állaga)
kb. 15 dkg fagyasztott leveles
spenót (a golyó formában adagolt fajtából)
1 egész tojás
6 evőkanál liszt (5 kanál
rétesliszt + 1 kanál finomliszt)
só
szerecsendió
bors
4-5 dkg finomra reszelt Parmezán
A spenótgolyókat forró sós vízbe
dobtam, pár percig főztem, majd
leszűrtem és hagytam nagyon alaposan lecsöpögni.
A ricottát megfűszereztem,
hozzáütöttem a tojást és csak villával jól összedolgoztam.
A spenót leveleket késsel apróra
vágtam és a ricottához kevertem.
Végül a liszt jött kanalanként
adagolva.
Az keveréket legalább ½ óra
hosszat pihentetni kell. Puha, lágy anyag legyen, nem formázható kézzel, ezért
én egy fagylaltos kanállal adagoltam.
Lobogó sós vízbe beleszaggattam a
fagyis kanállal a gombócokat és kb. 7-8 percig főztem őket.
Egy kis zománcos sütőedényt
kikentem oliva olajjal és a gombócokat egyenesen abba szedtem ki. Kicsit
megborsoztam, rászórtam a reszelt Parmezánt és betoltam a sütőbe legfelülre a
grill alá. Néhány perc alatt a sajt ráolvadt, kicsit meg is pirult.
Finom könnyű ebéd volt, nekem
könnyebbnek tetszett, mint a túrógombóc. Másnapra sem keményedett meg, kicsit
összesimult csupán, így szépen lehetett cikkekre vágni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése