Nincs is jobb annál, amikor a
Meyer citrom, ami önmagában is olyan napsugaras, találkozik egy igazi olasz
„pasta”-val..... A citromos - petrezselymes - parmezános ízkavalkád egyszerűen
zseniális.
25 dkg spaghettini (No. 3-as jelű
vékony spagetti)
½ Meyer citrom leve
½ citrom reszelt héja
frissen őrölt fekete bors
1 – 2 gerezd fokhagyma
friss durvára vágott petrezselyem
reszelt Grana Padano sajt
oliva olaj
só
só
extraként:
kevés fekete mustármag szárazon
megpirítva
késhegynyi kurkuma
Már reggel egy kis üvegbe
kiöntöttem a körülbelül szükséges oliva olajat és reszeltem bele citromhéjat,
őröltem bele egy kevés fekete borsot. Lezártam és időnként megráztam. 1 óra múlva már jó illata volt, a citromhéj
kiadta az aromáját.
A sajtot nagyon finomra
reszeltem, a petrezselymet is feldaraboltam. A sütőt begyújtottam annyira, hogy
egy nagy tálat be tudjak tenni átmelegedni.
Gyorsan kell mindent csinálni,
másként nem megy, csak ha rendesen előkészülünk.
A tésztát sós lobogó vízben
odatettem főni. Közben a mustármagot száraz lábasban megpirítottam – fedő kell
a végén, mert kiugrálnak az edényből. A citromhéjas olajból öntöttem rá egy
keveset és beletettem a nagy darabokra vágott fokhagymát. Sóztam, kicsit
kevergettem, majd már vettem is ki a fokhagymát. 1 – 2 evőkanál tészta főzővízzel felöntöttem.
A tésztát az előírt ideig al dentére főztem, leszűrtem és az olajra borítottam. Jól átforgattam, majd az
előmelegített tálba borítottam. A kis üvegbe beleöntöttem a Meyer citrom levét,
lezártam és alaposan összeráztam. Az olajjal együtt egy áttetsző, kissé
besűrűsödött keveréket kaptam, amit azonnal a tésztára öntöttem és jól elkevertem
vele. Rászórtam a petrezselymet is,
újabb keverés, pontosabban csak emelgettem – forgattam a csipesszel.
Tányérba átszedtem és megszórtam
a Grana Padanoval.
Nagyon vissza kellett fogni
magamat, hogy ne faljam fel az egészet ☺
Könnyű, finom, nyarat idéző... mi kell még? Ez számomra az az étel volt, amit
semmire nem cserélnék el.
Ezt biztos, hogy megcsinálom. Már mentem is a kedvenceim közé.
VálaszTörlésMost a legjobb talán, jó sok friss petrussal, igazi kánulára való fogás.
Törlés