2015. augusztus 20.

Őszibarackos csirkemell csíkok

Másodszorra főztem most, az első még tavaly olyan hamar elfogyott, hogy esélyem sem volt lefotózni ☺ Egy 2010-es Príma Konyha magazinban talált recept alapján készült, kicsit több fűszerrel, mert hát mégis csak.....  Ami elengedhetetlen hozzá, az a zamatos sárga színű magvaváló őszibarack.


Hozzávalók:

3 fél csirkemell filé
4 – 5 szép érett őszibarack
3 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál olaj (wokhoz való citromfüves kukorica olajat használtam)
1 citrom reszelt héja
½ lime leve
2 gerezd fokhagyma lereszelve
1 evőkanál barackpálinka
csipetnyi fahéj
frissen őrölt szecsuáni bors
kínai ötfűszer keverék
chili pehely ízlés szerint

Pillanatok alatt elkészülő ételről van szó, ezért a köretet – ami most néhány szem mazsolával és mustármaggal ízesített párolt rizs volt – időben készítsük el.
A csirkemellet már előző este érdemes előkészíteni és a pácban hagyni állni a hűtőben. Így szinte csirkemáj puhaságú lesz.


Feldaraboltam a mellfiléket vékony csíkokra, majd az olajból, szójaszószból, citromhéjból, lime léből és a fűszerekből összekevert páclébe forgattam. Kézzel alaposan átkevertem, hogy mindenhol minden darabot bevonjon, majd lezárt dobozban ment a hűtőbe.

Főzés előtt 1 órával elővettem, hogy kicsit melegedjen. Az őszibarackokat meghámoztam és 8 cikkre vágtam. Kevés citromlével átforgattam, hogy ne barnuljanak és letakartam.


Egy nagy serpenyőbe tettem még egy keveset az olajból, majd jól felforrósítottam és rádobtam a pácolt csirkemell csíkokat. Nagyon nagy lángon sütöttem – pirítottam közben kevertem, dobáltam, ráztam. 5 -  8 perc lehetett, mire minden oldalukon átpirultak. Ezután csak ráborítottam az őszibarack szeleteket és pár percig együtt sütöttem őket.


Azonnal tálaltam is a rizzsel. Könnyű nyári finomság, amit nagy melegben is pillanatok alatt elkészíthetünk. Most, amíg van finom barack hozzá.

2 megjegyzés: