2015. szeptember 16.

Paradicsomos túrós párna

Azt gondolnánk, hogy a paradicsomhoz csak a ricotta passzol, pedig egy jól eltalált fűszerezéssel a tehéntúróval is mennyei összhangot alkot. Mindez egy ropogósra sült levelestészta ágyon..... de nézzük, hogyan is készült.


Hozzávalók:

2 x 125 grammos leveles tészta (fagyasztott)
25 dkg tehéntúró
2-3 evőkanál tejföl
1 tojás
2 közepes méretű paradicsom
frissen őrölt kömény-, és édesköménymag
frissen őrölt tarka bors
snidling
bazsalikom
5-10 dkg reszelt sajt (itt Maasdamer)
5 dkg mozzarella

Jó szolgálatot tesz a készen kapható leveles tészta, ha megkívánunk egy ilyen finomságot, vagy éppen a hűtőben megmaradt dolgokat kell felhasználni. Persze aki bátor és elszánt, maga is meggyúrhatja – én még nem vállalkoztam erre sohasem.


A két kis téglalap forma fagyott tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztottam. Kicsit nyújtottam rajtuk úgy, hogy egy 20x30 cm-es tepsiben egymás mellett elférjenek. A tepsit azért kibéleltem sütőpapírral, ez sosem árt. A felvert tojással megkentem őket, a szélükön pedig egy késsel bevágást ejettem, de nem az aljáig. Így egy kis perem lett, demarkációs vonal, ameddig mehet majd a feltét. Hagytam száradni egy kicsit.

A túrót áttörtem egy krumplinyomóval, mert nagyon darabos volt. A tejföllel és a fűszerekkel jól kikevertem, majd a reszelt sajtot is beleforgattam.  Végül a maradék tojással is eldolgoztam.
A paradicsomokat forró majd hideg vízbe mártva meghámoztam és nagyon vékony karikákra szeleteltem.
A túrót rákanalaztam a tésztára a peremet szabadon hagyva, a tetejére a paradicsom karikákat, majd a csak úgy kézzel szaggatott mozarellát is. Még egy kis só és bors, némi bazsalikom durvára vágva és tettem is be a sütőbe.


Először 220ºC–on sütöttem 10 percig, majd visszavettem 200ºC-ra és további 30-35 percig sütöttem, végig alsó-felső állásban.

Langyosan a legfinomabb, pizzavágóval daraboltam és el is tüntettük percek alatt. Egy darabban lévő tésztából is ugyanígy lehet és ha csak egyben ½ kg-os tésztánk van, akkor kb. dupla mennyiséggel és jóval nagyobb tepsivel számoljunk.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Gabi, már megint kedvemre valót készitettél :) Irod, hogy nem csináltál még leveles tésztát, én egyszer nagyon régen, de nem volt az igazi. Viszont a Szeretetrehangolt blogon találtam egy vajas tészta hajtogatás nélkül - receptet.
    Már sokszor elkészitettem ezt , fantasztikus finom, ropogós és nagyon egyszerü, söt nekünk jobban izlett mint az üzletben vett tészta. Egy ötletnek irtam, ha nem baj. <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az ötletet Susanne :) Megkeresem, persze, egészen más mindenből a házi változat. Lehet, hogy egyszer rászánom magam.

      Törlés