így illik megnevezni, először a
húsféle, pedig itt a saláta és a szósz az igazán különleges. A kínai hosszú bab
(spárgabab elnevezés is használatos) számomra teljes újdonság volt. Akitől mind
a babot, mind a rávaló fűszereket kaptam (köszönöm, ezúton is) az
elkészítésében is igazán profi, így legyen a neve inkább Zöldbab saláta a’la Agnesa szezám mártással
és kacsamellel.
1 fél kacsamell ez esetben
pácolt, vákuumozott volt)
1 köteg kínai hosszú bab (finom
ceruzababbal sem rossz)
za’atar fűszerkeverék
fokhagyma
citromlé
tahini (szezámpaszta)
sűrű joghurt
só frissen őrölt fekete bors
fekete szezámmag
A kacsamellel most könnyű dolgom
volt, de ha nem pácoltat veszünk, akkor sóval, borssal fűszerezve tehetjük egy
grill serpenyőbe a beirdalt bőrrel lefele. A bőrből ha kisült a zsír, akkor
megfordítjuk, és 200 ºC-ra 10
percre betoljuk a sütőbe. Az én változatomban mell darabok voltak, 3 db, de
ugyanilyen módos sütöttem meg őket.
És nézzük az érdekességeket: a
hosszú babokat feldaraboltam (sajnáltam, de hát...) és sóal, borssal,
fokhagymával együtt rassre főztem (5-10 perc). Leszűrtem, egy tálba tettem és még
melegen meglocsoltam olivaolajjal, citromlével és jól megszórtam a za’atar
fűszerrel.
Egy másik edénybe joghurtot
kanalaztam, tettem hozzá szezám pasztát, sót, citromlevet és jól elkevertem. A
tetejére szórtam a fekete szezámmagból.
Közben az elkészült kacsamell már
pihent is annyit, amennyi kellett neki, keresztben felszeleteltem és tányérra
tettem. Mellé tálaltam a zöldbab salátát, annak tetejére pedig a szezám
mártást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése