eljött az idő, hogy megtaláljam
végre a kedvencemet a „lecsó szerűségek” a világ körül műfajban is. Ez pedig
nem más, mint a shakshouka, mégpedig a tunéziai változat, amint az én drága
barátnőm, Matyi Éva receptjéből kiderül. Az ő írása volt ugyanis a bázis (nem
először). Csak a koriander nem került bele az enyémbe, helyette petrezselyemmel
készült.
Hozzávalók:
1közepes paradicsom – húsos
fajta, héja lehúzva
1 piros kaliforniai paprika
(meghámozom, mert ez a héj túl vastag)
1 kis zöld paprika
½ hegyes erős paprika (az ere benne
vagy nem, attól függ, mennyire akarjuk csípősre)
1 kicsi salotta hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál római kömény
frissen őrölt fekete bors
só
1 evőkanál sűrített paradicsom
kb. 1,5 dl melegvízben feloldva
1 teáskanál pirospaprika
1 tojás
friss, durvára vágott
petrezselyem / bazsalokom a tetejére tálaláskor
A hagymát kis kockákra, a fokhagymát
vékony szeletekre, a paprikákat és aparadicsomot szintén kis kockákra vágtam.
Olivaolajon először megfuttattam a hagymákat, majd rögtön hozzáadtam a
paprikákat is. Rászórtam a fűszereket, átforgattam, kicsit pirítottam, majd
hozzátettem a kockákra vágott paradicsomot. Felöntöttem a paradicsom lévle és
hagytam rotyogni. Időnként megkevertem, kóstolgattam, a paprikát nem akartam
túlfőzni. Közben be is sűrűsödött, ha esetleg még nem főtt meg, akkor egy kevés
paradicsonlével hígíthatunk rajta.
Rászórtam a vége felé a
pirospaprikát is, majd kis fészket csináltam egy evőkanállal és óvatosan
beleengedtem 1 tojást. Azt külön megsóztam, borsoztam, végül fedő alatt pár
percig főztem. A sárgája ne legyen kemény, de a fehérje igen. Ezem belül –
egyéni ízlés szerint ☺
Még a serpenyőben megszórtam a
frissen felaprított petrezselyem zölddel és óvatosan tányérra téve tálaltam.
Fantasztikusan finom, egy nagy szelet jóféle kovászos kenyérrel.... tunkolva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése