A sertés tarja még mindig a
kedvencünk, a flekken pillanatok alatt elkészülő, igen ízletes hús féleség.
Változatos köretekkel megunhatatlan. A mostani 2 társ is méltó volt hozzá.
Tárkonyos pityóka
sárga burgonya
hidegen sajtolt repceolaj
frissen őrölt tarka bors
tárkony
só
Sokan ellenérzéssel viseltetnek a
mikrosütővel szemben. Szerintem azonban, ha arra és úgy használjuk, amire
igazán alkalmas, akkor nem csak nagy segítség, de más módon előállíthatatlan
ízeket és állagokat érhetünk el vele. Ilyen alapanyag a krumpli is. Vízben főtt
köretként egyszerűen nem jöhet szóba, annyira jellegtelen és minden java a
vízbe távozik.
A mikrós készítéskor csak
felkockázom, amennyire lehetséges szárazra törlöm. Tűzálló tálba öntöm az
olajat, felmelegítem és a meleg olajba kerül a só, bors (más fűszerezés esetén
a többi fűszer is). Így azok beleoldódnak az olajba. Ebbe csak beleforgattam a
krumpli kockákat, nagyon alaposan elkevertem és a végén megszórtam a szárított
tárkonnyal. 3 percre teljes fokozaton letakarva ment a mikróba. Utána
átkeverés és újabb 3 perc, majd még egyszer 3. Az idő a mennyiségtől is függ,
keveréskor lehet érezni, meg kóstolni is szabad. Ha kész, letakarva
várhat. Krémes, ízekben gazdag lesz a végeredmény.
Vörösborban párolt körte
kemény, zamatos körte – ez most
Vilmos volt, 3 db
vörösbor – maradék bor második
élete ☺
1 csillagánizs
1 rúd fahéj
néhány szem szegfűszeg
csipet só
cukor – száraz borhoz több
kellhet, de alapvetően ízlés szerint.
A körtéket meghámoztam,
félbevágtam, kivettem a magházat. A vörösbort a fűszerekkel együtt feltettem a
tűzre. Belepakoltam a körtéket, nagyjából lepje el őket a folyadék ! Fedő alatt
kb. 20 percig gyöngyözve főztem, időnként forgatva és locsolgatva a körtéket.
Ezután kihűtöttem. Tálaláskor felszeleteltem a körtéket, gyönyörűen látszott
hogy a bor milyen mélységig tudta átjárni.
Remek összeállítás így együtt a 3
jó dolog ☺.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése