A Ház Ura ma elbattyogott a
Csarnokba, így most Férfimunka rovatunk következik ☺
„A jó tepertő alapja a jó
zsírszalonna, azt pedig arról lehet megismerni, hogy legalább 3 cm vastag!
Tehát felejtsük el a fitnesz malacok 1-2 centis „szalonnáját”, az nem az, az csak
háj.
Ha megvan a jó alapanyag jön a
neheze; egyenletes méretűre felszeletelni, lehetőleg ne legyenek benne sem
lényegesen kisebb, sem pedig nagyobb darabok, mert akkor nem egyszerre sül meg.
Én a régi zsírból mindig teszek
10-20 dekát a lábas aljára, beledobálom a felszeletelt zsírszalonnát, öntök rá
legalább fél liter vizet és 1-1,5 dl tejet, egyrészt mert ettől lesz a zsír
szép ikrás, másrészt pedig a meleg szobában sem avasodik meg! Fedő alatt nagy
lángon megküldöm és közben időnként megkevergetem, majd pedig ha már a gőzben
egyenletesen meleg szinte folyamatosan kevergetem, hogy ne süljön le,
egyenletesen adja ki a zsírt.
Amikor zsemle színű, lyukacsos
kanállal krumplinyomóba szedem és – nem túl alaposan – kinyomom, majd egy tálba
borítom. Ha ekkor egyből ákevergeted egy villával az összeragadt töpiket, akkor
újra „kiugorják magukat” és szebbek lesznek”
A zsír pedig már üvegegben, a az őszi - téli ellátmány első része. Igazi nagymamás házi süteményekhez is elengedhetetlen, nem beszélve sok ételről, de még a palacsinta is ezzel sütve az igazi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése