Megint kaptam pár darab fügét,
itt termett, jól beérett fajtát. A hagymalekvár téma meg már régóta tervben
van, így most hirtelen felindulásból összehoztam ezeket. Csak egy kis adag
készült, de a receptúra marad.... mert jó és mert füge nélkül is biztosan el
fogom készíteni nagyobb mennyiségben.
Hozzávalók:
3 nagyobb lilahagyma
5 - 6 db érett füge
1 kisebb fahéjrúd
1 csillagánizs
1 kk garam masala
chili pehely ízlés szerint
kevés olaj
1 kk nádcukor (ha nincs füge,
akkor több kell, ízlés szerint)
só
½ - ¾ dl balzsamecet vagy
vörösborecet
Egy kevés olajat öntöttem egy
vastag aljú lábasba, ebbe szórtam bele a nádcukrot és kicsit karamellizáltam. A
felszeletelt lilahagymát erre dobtam rá, sóztam is és elkezdtem párolni.
Beletettem a fahéjrudat, a csillagánizst, a chilipelyhet és megszórtam a garam
masalával is. Amikor kezdett elmenni a kiengedett leve, akkor öntöttem hozzá a
balzsamecetet. 5 perc után a feldarabolt fügét is beletettem és tovább főztem.
Kevés vízzel hígítottam, végül 15 perc után már eléág krémesnek, de még
rusztikusnak találtam. Nem akartam teljesen elfőzni a hagymát, de ha akarjuk,
kis kockákra is vághatjuk, akkor még inkább lekvár szerű lesz.
Forrón áttettem őket a tisztára mosott
üvegekbe, lezártam és újságpapírba csomagoltam őket. Sült hús, rántott vagy sült camember sajt mellé igazán pikáns,
finom kisérő lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése