bővebben körtés lila káposztás
rétessel és gyömbéres-narancsos sütőtök pürével ☺ A káposztás rétes izgatott, mert még nem is ettem, nemhogy sütöttem
volna. Aztán kellett mellé még ez – az, hogy komplett ebéd legyen. Mindenképpen
egy sült húsnemű, de.... még valami. Ekkor került elő a héten megsütött
nagydobosi tök bedobozolt és félretett 3 darabkája.
sertésszűz 2 – 3 arasznyi darab,
amit előtte száraz pácban érdemes pihentetni (fokhagyma, bors, őrölt kömény)
1 csomag réteslap (8 lapból álló)
1 fej lila káposzta
2 db vilmos körte
só
cukor
frissen őrölt feketebors
őrölt kömény
borecet, balzsamecet
megsütött sütőtök
narancslé
balzsamecet krém (szerencsés vagyok mert van gyömbéres-narancsos
ízesítésűm)
szárított őrölt gyömbér, ha a natúr balzsamecetet használjuk
juharszirup
csipet só
A húst most egyben sütöttük meg. Sütés előtt 2 órával kivettük a
hűtőből, sóztuk, majd vastag falú serpenyőben zsíron megkérgeztük. Ezután ment
edényestől a 180ºC-ra előmelegített (légkeverés) sütőbe 12 percre. Ezután
minimum 5 percet, de inkább többet pihenjen. Így szép rozéra sül, a közepén
megőriz egy kellemes rózsaszín árnyalatot.
A réteshez egy párolt káposzta készült. Jó tanácsként annyit, hogy
mindenképpen készítsük el akár már előző nap, mert a hűtőben alaposan át kell
hűlni, így jóval könnyebb dolgunk van a rétes készítésekor. Finomra gyalulás
után lesóztam, majd kinyomkodtam a levet belőle. Kevés zsíron lepirítottam,
ízesítettem, végül az ecetet is hozzáadtam. Addig pároltam amíg el nem
párolgott a leve teljesen. A körtét a legvégén kevertem bele, mert érett
darabok voltak. Hámoztam, magházát kivágtam és 8-ad cikkekre, majd vékony
szeletekre vágtam.
A réteslapokat (4 db) konyharuhán rétegenként megkentem olivaolajjal,
majd az egyik végére durva szemű zsemlemorzsát szórtam. Ide pakoltam a
tölteléket, szépen elegyengettem (ezért jó, ha hideg!), az oldalait
behajtottam, végül a konyharuha segítségével feltekertem. 2 rúd lett,
sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket. A tetejüket tojással kentem meg, majd
megszurkáltam.
180ºC-on légkeveréssel kb. 45 percig sütöttem, amíg szépen meg nem
pirult.
A sütőből kivéve 15-20 percet hűlt,ezalatt készült el a hús. Ezután már
szépen lehetett szeletelni.
A sütőtök pürénél szintén előre dolgoztam. Mivel a megsült tök adott
volt, csak aprítógépben pürésítettem a belevalókkal együtt. Ma csak elővettem
és melegítettem (nem nagyon a narancslé miatt, éppen csak langyosra).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése