Húsvétra elmaradhatatlan és
minden alkalommal egy kicsit másmilyenre formázom. Idén a 6-os szám bűvöletében
éltem, azzal a szent meggyőződéssel, hogy menni fog az nekem. Ment is...de nem
1x6, hanem 2x3 formájában ☺ Megtartom
ezt a módszert!
45 dkg liszt (40 dkg finomliszt +
5 dkg tönköly liszt)
5 dkg porcukor
4 gramm só
kb. 3 dl tej
2,5 dkg élesztő a cukros tejben
felfuttatva
1 tojás sárgája
8 dkg olvasztott vaj
1 maréknyi mazsola rumba áztatva
szezámmag a tetejére
A liszteket a sóval, porcukorral
jól összekevertem, majd robotgépbe tettem és hozzáöntöttem az olvasztott vajas
tejben felfuttatott élesztőt. A tojás sárgáját kicsit összekevertem és az is
ment bele. Alaposan kidagasztottam a robotgéppel, beleszórtam a mazsolát is,
majd lisztezett felületen átgyúrtam még egyszer és a letakart tálban meleg helyen 35-40 percig
kelesztettem.
A megkelt tésztát 6 részre
osztottam és mindegyiket külön - külön átgyúrtam, kigömbölyítettem és
félretettem őket 10 percre pihenni. Ezután a hat szálat felül összefogtam majd
hármat - hármat külön - külön összefontam. Az alsó részén aztán mind a hatot
összefogtam.
Újabb 15 perces várakozás
következett, ezalatt bekapcsoltam a sütőt 200ºC-ra (alsó-felső állás) és előkészítettem egy tojás sárgáját egy
kevés vízzel.
Megkentem a kalács tetejét, és 35
perc alatt készre sütöttem. Kb. 10 perc után a hőfokot lecsökkentettem 180ºC-ra.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése