paszternák kontra fehér répa vagyis petrezselyem gyökér.... hasonlóak, de mégsem ugyanaz a kettő. A paszternákban nincsenek azok a hosszanti, sokszor kemény és majd hogy nem fás rostok, mint a másikban, főleg a vékonyabb darabokban. Természetesen az ízük is különbözik, de hasonlít is. Ennek ellenére a fehér répából is elkészíthető ez a leves – én már kipróbáltam azt is.
Hozzávalók:
paszternák (vagy fehér répa)
tejszín
vöröshagyma
fokhagyma
zöldségleves
száraz illatos fehér bor (Irsai Olivér pl.)
frissen őrölt fekete bors
só
lestyán
turbolya
friss petrezselyem, oliva olaj, durvára darabolt mogyoró vagy levesgyöngy a
tetejére
A lényeg – főleg, ha a szálasabb gyökeret használjuk, hogy vékonyra kell felkarikázni és úgy párolni, főzni először kevés lével. Oliva olajon egy mokkáskanálnyi vöröshagymakrémet és a fokhagyma gerezdet éppen csak megfuttattam és már tettem is rá a felszeletelt gyökeret. Ráöntöttem kb. 1 dl fehérbort, amit kiforraltam, majd kevés zöldséglevessel felöntve majdnem készre főztem. Ekkor pótoltam ki a levessel a folyadék mennyiséget, fűszereztem a lestyánnal, turbolyával és teljesen készre főztem. Belekevertem a tejszínt is és az egészet turmix gépbe tettem, hosszú percekig turmixoltam, amíg teljesen sima lett.
A tányéron meglocsoltam oliva olajjal, szórtam rá petrezselymet és mogyorót, illetve levesgyöngyöt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése