Itt az újkrumpli szezon, sőt, már
vadászni kell az egészen apró szemű krumplikra. Hagyományosan nálunk ilyenkor
legalább egyszer elkészül ez a klasszikus... de nem egészen így ☺. Petrezselyemmel szokott jól
megszórva lenni az újkrumpli, de nemrégen láttam Jamie Oliver egyik műsorában
ezt a kapros változatot. Meg kellett kóstolni.
csirkemell
újkrumpli
olivaolaj
friss kapor
só
fokhagyma granulátum
A rántott csirkemellről nincs mit
írni igazából. Mindig megszórjuk a só mellett fokhagyma granulátummal is (a
pulykamellet is) és kizárólag a saját sütésű sertészsírunkban sütjük ki.
A panírozáshoz használt
zsemlemorzsa – magyarul prézli ☺
– viszont fontos kérdés. Már a nagy Levin is megmondta, hogy aki a gyárilag,
darált száraz kenyérből készültet használja az egyéb aljasságokra is képes;
ehelyett végy néhány szép zsemlét, negyedeld fel és szárítsd meg. 2-3 nap múlva
pedig a már kiszikkadt zsemlét sütőben pirítsd őzbarnára és diódarálóval daráld
le.
Na ez az igazi prézli és a
belefektetett munka bőven visszajön a jogos dícsértekben.
Az újkrumplinál pedig szüleink-nagyszüleink
módszerét próbáltam ki: egy kimustrált kispárna huzatba tettem az újkrumplit
durva szemű sóval együtt és addig dörzsöltem, eleinte szárazon, majd nedvesen,
amíg az a vékony héjréteg le nem jött nagyjából róla. A barnás színe szépen
megmaradt. A párnahuzatot aztán elég volt kifordítva kiöblíteni és jó lesz a
következő alkalomra is.
De jóval egyszerűbb egy tiszta dörzsi szivaccsal elvégezni ezt a műveletet.
De jóval egyszerűbb egy tiszta dörzsi szivaccsal elvégezni ezt a műveletet.
Egy nagyméretű serpenyőben
olivaoljat forrósítottam és arra ment a kettőbe-, háromba darabolt újkrumpli.
Sóztam és kb. fél dl vizet öntöttem alá. Fedő alatt sült-párolódott szinte a
saját levében. A végén kezdett lepirulni, gyönyörű színe lett, ekkor rászórtam
a durvára aprított kaprot, elkevertem és visszatettem rá a fedőt.
Néhány percig pihentettem,
időközben kisültek a húsok és elkészült mellé az uborka saláta is.
Fantasztikus friss kaporillat
szállt fel a serpenyőből, nagyon passzol a kapor íze az újkrumplihoz. Sőt,
bármilyen korú krumplihoz illik.
Annyira gusztusos. Igen a jó zsemlemorzsa a házi zsemlemorzsa.Szokott a fiam bécsi borjús vacsorát csinálni a családnak, rokonoknak - oh csak 20-25 személynek:) mindig mondja, hogy azért finom a rántott hús mert mi csináljuk a zsemlemorzsát hozzá, kicsit megpiritva, finomra darálva. Ugye, hogy a legegyszerübbnek tünö ételeket is még nagyszerübbé tehetjük ha megadjuk a módját és minöségre törekszünk, persze a szeretet mellett :)
VálaszTörlés