Dél- és Közép –Amerikában, Mexikóban nagyon
kedvelt étel a bab és a rizs együttese. Nici Wickes új-zélandi séf műsorában
láttam egy brazil ételt, melyben csirke, feketebab és rizs szerepelt egytál
ételként elkészítve. Ez következik most, kicsit átfűszerezve a kreol - cajun konyha irányába.
Hozzávalók (4 adag):
1,5 bögre basmati rizs
1 jókora marék száraz feketebab, vagy 1 doboz konzerv
1 egész csirkemell filé
1 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
néhány mokkáskanál cajun fűszerkeverék
kakukkfű
babérlevél
só
frissen őrölt színes bors
sok-sok frissen aprított snidling
citromszelet a díszítéshez
A száraz feketebab komoly előkészítést igényel. Előző este
már beáztattam hideg vízbe, majd másnap azt a vizet le is öntöttem róla (lilás
fekete lett ☺ ). Friss vízben
egy kis sóval és 1 babérlevéllel feltetem főni és bizony jó másfél óra kellett
neki, hogy majdnem készre puhuljon.
Oliva olaj + egy kevés vaj
keverékén megfuttattam az apró kockákra vágott lilahagymát, majd rádobtam a
felkockázott csirkemellet és jól lepirítottam. Megszórtam a cajun
fűszerkeverékkel, sóval, borssal és a vékonyra szeletelt fokhagymát is mellé
tettem.
Amikor a hús már minden oldalán
körbepirult, hozzáadtam a rizst és alaposan átforgattam, hogy a zsiradék minden
rizsszemet bevonjon. Ezután felöntöttem kb. 3 – 3,5 bögrényi vízzel (kicsit
többel, mint a rizs duplája). szórtam még bele a fűszerkeverékből, kakukkfűvel
is jól megszórtam, majd a leszűrt feketebabot is hozzátettem.
Óvatosan elkevertem, majd amikor
felforrt, fedőt tettem rá és 12-15 percig hagytam nagyon kis lángon főni. Nem
kevertem már meg többször, elzártam a gázt és hagytam a fedő alatt piheni.
Amikor összeállt az étel, villával
fellazítottam és beleszórtam a friss snidlinget, elkevertem és tálaltam. Egy
citromkarikával díszítettem.
Igazi nyári ételnek is el tudom
képzelni, mert egy jó, napon érett paradicsomból készített salsa nagyon
illene hozzá.
Tök jóóó lett Gabi!
VálaszTörlésKöszi, egy kis latin hangulat :)
VálaszTörlés