Nomen
est omen... ☺ vagyis ismét közösen alkottunk és az elnevezésből az is kiderül,
ki vitte a prímet és kinek jutott mára a kukta kifejezetten élvezetes szerepe.
Az alapötlet a „csülök Pékné módra” de ezt is – mint a legtöbb ételt – kicsit
saját képünkre formáltuk.
Hozzávalók:
1
nyers sertés hátsó csülök (kicsontozva lesz majd rá szükség)
3-4
fej vöröshagyma
1
kg burgonya felszeletelve
6-8
gerezd fokhagyma
15-20
szem szines egész bors
4
babérlevél
2
rozmaring ágacska
őrölt
kömény
1
zöldpaprika
pár
szem koktél paradicsom
sertészsír
zsű
(ha van valami előző hús sütéséből megmaradt szaftunk)
barna
sör a kenegetéshez (a többit megihatjuk)
só
saláták
a tálaláshoz
A
csülköt (a csonttal együtt, ha nem csontoztattuk ki előre a hentessel) még az
előző nap sós vízben előfőztünk a forrástól számítva kb. 1 órát 1 egész vöröshagymával,
fokhagymával, 15-20 db szemes borssal majd a lében hagytuk kihűlni. A csülök
leve igazi, ízekkel teli alaplé, ami ment a fagyasztóba.
Másnap
a jól kizsírozott tepsibe félig egymásra lapolva először egy sor fél centi
vastagra vágott nyers krumplit tettünk, erre szórtunk kb. 3 fej 1 mm vékonyra
szelt hagyma karikát, egy nagyobb fej gerezdekre bontott és vékonyra szeletelt
fokhagymát, egy felkarikázott zöldpaprikát, 3-4 felezett koktélparadicsomot, 2
kis ág rozmaringot, a babérleveleket és végül a sózott, kevés őrölt köménnyel
meghintett kicsontozott csülköt bőrével felfelé.
Egy deci víz bőven elég alá, de ha van kéznél sült hús szaftunk (nekünk most volt), azt feltétlenül adjuk hozzá.
A
tepsit ezután alufóliával letakartuk és ment a 150ºC fokra beállított sütőbe
egy jó órára. A gondos fóliázás ellenére hamarosan igen csábító illatok kezdtek
a sütő körül lengedezni. A fólia eltávolítása után még egy bő fél óra kellett
neki de már kb. 220ºC fokon, időnként barna sörrel kenegetve a húst.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése