Mai összeállításom egyik elemét,
a lencse salátát Hugh Fearnley Whittingstall módra másodszorra készítettem el.
Sikerült ugyanis francia típusú Puy-i lencsét vennem ☺. Előzőleg a konzerv lencse nagyon nem volt jó választás.
A lazac sütését most a
legegyszerűbb módon oldottam meg, mert a salátával kellett foglalatoskodni többet.
Pácolt lazacszeletet vettem (Aldi
féle BBQ lazac „Toscana” páccal) és csak megkentem egy kis olivaolajjal és a
grill serpenyőben először a bőrös, majd a másik
oldalát is kb. 4-4 perc alatt megsütöttem.
A lencsesaláta Hugh 3 jó dolog...
elvét követi:
12-13 dkg puy-i lencse (másmilyen
is jó, de a konzervet nem ajánlom)
1 öklömnyi zellergumó
1 marék mazsola vegyesen is
lehet, arany- és görög
1/2 citrom leve
oliva olaj
1 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál narancslé vagy
almalé, ha van
só
frissen őrölt szinesbors
durvára vágott petrezselyem
A lencsét Hugh leírását követve
főztem meg: először egy kevés vízben felforraltam, majd 1 perc után leöntöttem
a vizet róla. Friss vízzel újra feltettem főni, beletettem 1 gerezd fokhagymát
hámozás nélkül, kissé összenyomva és 1 babér levelet. A petrezselyem szárát
apróra vágva is hozzátettem. Annyi víz kell, ami kb. 1 ujjnyival ellepi. Fedő
alatt 15-18 perc kellet neki, hogy ne legyen nyers, de ne is menjen szét.
A mazsolát egy kisebb szűrőben a
készülő lencse fölé tettem, így a gőzben meg tudott egy kicsit puhulni.
A kész, leszűrt lencsére
olivaolajat csurgattam, megsóztam (ekkor és nem korábban!) őröltem rá egy kevés
borsot, jól összeforgattam és hagytam hűlni. A fokhagymát és a babérlevelet
eltávolítottam.
A zellert nagy lyukú reszelőn
lereszeltem és azonnal citromlevet csurgattam rá, hogy fehér maradjon. Beletettem
a mazsolákat és az időközben kihűlt lencsét is és keverés után hagytam egy fél
órát összeérni az egészet. Tálalás előtt megszórtam durvára vágott petrezselyem
zölddel.
Tényleg nagyon különleges ez a
saláta, a nyers zeller az egyik kedvencem és így egy igazi - akár télen is
megvalósítható – vitamindús salátát lehet összehozni. Külön-külön megvannak az
ízek, ahogy esszük, de mégis egységessé áll össze J
A lazaccal pedig egy fejedelmi
ebéd lett belőle.
Hú ez nagyon finom lehet. Pontosan igy sütöm én is a lazacot, nem szabad kiszáritani, igy marad zaftos.
VálaszTörlésA zeller nagyon finom, nekem is van egy zeller saláta receptem ami mindig siker. Ha van kedved próbáld ki.
http://susannekocherei.blogspot.de/2013/05/zeller-salata.html
Boldog Ùjévet kivánok és sok jó finom füszeres receptet továbbra is. Üdvözlettel Susanne
Köszönöm szépen, viszont kívánom :) A recepted jó, zeller jöhet minden formában, köszi :)
VálaszTörlés