Az utóbbi években teljesen leszoktam a főzelékekről. A
hagyományos ízek és állagok már nem
nyújtottak semmilyen élményt, ezért más módon használtam fel az általam nagyon
kedvelt zöldségféléket.
Fordult azonban a kocka és ma úgy
döntöttem, Szatmári Feri nyomdokaiba lépek, az ő újszerű íz- és eljárás
kombinációi izgalmasnak ígérkeznek. Egy ideje már figyelemmel kísérem a
tevékenységét, most jött el a pillanat, hogy valami hasonlót és is elkövessek.
Hozzávalók (2 adag) :
2 db közepes méretű cukkini
2 sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanálnyi vöröshagymakrém – esetleg újhagyma
1 evőkanál vegyes darabolt, fagyasztva szárított zöldség
reszelt citromhéj egy
kevés citromlé
1 teáskanál kukorica keményítő
snidling
só
nagy marék összevágott friss menta
A feltéthez (polenta „virág”)
100 ml instant ploenta
250-300 ml víz
késhegynyi kurkuma
piros chilipehely
só
Első lépésként jöjjön a főzelék:
Olivaolajon kicsit átforgattam a
vöröshagymakrémet, rádobtam a vékonyra szeletelt fokhagymát és rászórtam a
szárított zöldségeket. A felszeletelt sárgarépát tettem bele először és kezdtem
pirítani, majd kevés vízzel felöntve párolni. Sóztam is és egy kevés
citromlevet, valamint reszelt citromhéjat tettem hozzá.
Amíg főtt, a cukkinit csíkosra hámoztam, negyedeltem, majd
felszeleteltem. A kukorica keményítőt kevés vízben csomómentesre kikevertem.
A répát hagytam még roppanós állagúra, hozzáadtam a cukkinit
és egészen rövid idő alatt a kívánt ropogós, de nem nyers állagúra pirítottam
– pároltam.
Felöntöttem vízzel – először csak kevéssel - beleöntöttem a keményítőt és további víz
hozzáadásával beállítottam a kellő sűrűséget.
Kicsit forraltam, majd a gázt elzárva belevagdostam a
snidlinget, beleborítottam a mentát, összekevertem és fedővel letakartam.
Amíg állt, a polentával tudtam
foglalkozni. Kis edénybe olivaolajat öntöttem, beleszórtam a kurkumát és a
chilipelyhet, sóztam is. Felöntöttem a vízzel, beleszórtam a polentát és 2 – 3
perc alatt sűrűre főztem. Kistányérral letakartam, majd pár perc után
beolajozott vágódeszkára terítettem, olyan 1 cm vastagságúra.
Kicsit hagytam dermedni, utána
sütemény kiszúróval kiszaggattam a virág formákat.
Ezeket serpenyőben még kicsit meg
is sütöttem, de ez a lépés már túl sokat nem tett hozzá.
A főzelékhez feltétként tálaltam
a polentát... nagyon jó kis összeállítás lett.
Egyszerűbb megoldásként a
polentából fagylaltos kanállal gombócokat is szedhetünk, akkor a kiterítést és
sütögetést megspórolhatjuk (pl. idő hiánya miatt).
Jól hangzik, nagyon. Cukkini nagy kedvenc. De még gyorsan spárgával is kéne valami hasonló, nem? Mikor Németországban voltam anno ;) akkor épp spárgalázukat élték a helyiek. Akkoriban itthon még nagy különlegességnek számított, szinte csak üvegben lehetett kapni pont olyan helyzetben volt mint most az articsóka.
VálaszTörlésMost is spárgaláz van náluk :) Érdekes, egészen fehér és nagyon vastag spárgákat láttam a piacokon is.
Törlés