Hajdanán nagyon gyakori eledel
volt, amikor több nap volt, mint kolbász. A vékony húsréteg által körülölelt
finom töltelék átvette a zamatokat és olyan érzést keltett, mintha egy szép
nagy szelet színhús került volna a tányérra.
1 egész sertés dagadó (előkészítve
a hentes által, ha lehetséges)
4 db pulykamáj
4 tojás – ebből 3 keményre főzve
teljes kiőrlésű cipócska, vagy
más pékáru
tej
lilahagyma
fokhagyma
majoranna
snidling
őrölt kömény
fokhagyma granulátum
friss petrezselyem
kevés libazsír + sertésszír
só
frissen őrölt színes bors
Köretként:
4-5 db hosszúkás fiatal cékla
burgonya
A dagadót természetesen mi magunk
is felszúrhatjuk. Ekkor a szélesebb végét levágjuk, félre tesszük és az így
kialakult háromszög alakú hús széles oldalánál beszúrva hosszú vékony pengéjű késsel
óvatosan zsebet vágunk a húsba.
A pulykamájat már előző nap
előkészíthetjük. Kevés libazsíron serpenyőben hirtelen pár perc alatt
megsütjük, majd sóval, őrölt borssal ízesítjük (a libazsír kevésbé ég meg,
jobban bírja a magas hőmérsékletet).
A behűtött pulykamájat a
legnagyobb lyukú húsdarálón ledaráltam. 3 tojást keményre főztem, kihűtöttem,
majd durva reszelőn lereszeltem. A cipócskát feldaraboltam, tejben megforgattam
és ez is ment a húsdarálóba.
Egy fej apróra vágott lilahagymát
és egy gerezd vékonyra szeletelt fokhagymát kissé megpirítottam egy kevés
zsíron és a töltelékhez adtam. Az egész masszát sóztam, megszórtam a
majorannával, a snidlinggel, borsot őröltem rá és jó alaposan összekevertem.
Egy egész tojást ráütöttem, azzal is átforgattam, végül beletettem a durvára
vágott petrezselyem zöldet is és azzal is jól eldolgoztam.
A sütőt 180ºC-ra előmelegítettem és egy nagyobb
tepsit kikentem sertészsírral.
A húst kívül – belül sóztam,
kívül megszórtam őrölt köménnyel és granulált fokhagymával is. A masszát
óvatosan beletöltöttem a húsba vigyázva a vékony részeknél, nehogy átszakadjon.
A végét és az oldalát is – biztos ami biztos alapon – hústűvel összetűztem.
A húst a tepsibe helyeztem és
mellédobtam néhány gerezd héjas fokhagymát, valamint az éppen itthon fellelhető
4 db félbevágott burgonyát is. Kb. 1-1,5 dl víz is ment alá és alufóliával
letakarva 1 óra hosszat sütöttem-pároltam.
Ezután a fóliát levéve a húst és
a krumplit zsírral kenegetve ropogós – pirosra sütöttem. Ha a hús zsíros felét
fordítjuk felülre, akkor külön zsírozni nem is szükséges.
A fiatal céklákat csak
zöldséghámozóval meghámoztam, nagyobb darabokra vágtam, olivaolajban megforgattam
és a mikróban 4-5 perc alatt készre pároltam. Különleges édes ízük remekül
egészítette ki a hús intenzív zamatait.
Minden összeállt, lehet tálalni és jó étvágyat !
Jellegéből adódóan elég nagy adag lesz ebből, de másnap hidegen is csodás. Sőt, akkor egészen más műfaj már. Paradicsommal, paprikával reggelire vagy vacsorára tökéletes.
Az egyik kedvenc húsételem! <3 Hasonlóan készítem, csak máj nélkül. Gyönyörűeket kattintottál róla! :)
VálaszTörlésKöszi, az a jó benne, hogy lehet variálni a tölteléket :)
Törlés