Elérkezett a Szakácsmustra nevű
játék újabb fordulója, nagyon vártam már ☺. Ez esetben Dina, a 4. forduló házigazdája Rachel Allent választotta, akit igazából nem nagyon ismertem. Keresgéltem hát és láttam, hogy roppant egyszerű, gyorsan elkészíthető
és ízletes ételei vannak.
Egy marokkói ihletésű ételt választottam, melyen – egy egészen kicsit – azért alakítottam.
Hozzávalók:
1 egész csirkecomb kicsontozva és
kockákra vágva
1 csésze – 2,5 dl – kuszkusz
7-8 dl csirke alaplé (kockából,
ha más nincs)
1 rúd fahéj
1 evőkanál méz
kardamom
1 teáskanál harissza paszta
vöröshagymakrém
1 gerezd fokhagyma
1 marék mazsola
só
petrezselyem a díszítéshez, ha
éppen van otthon
A csirkecombot falatnyi kockákra
vágtam. Serpenyőbe egy kevés olivaolajra nyomtam 1 teáskanálnyi
vöröshagymakrémet, rászeleteltem a gerezd fokhagymát és beletettem a harissza
pasztát is. Kellemesen csípős lett, sóztam, árkevertem és ment bele a
csirkehús. Kevergetve pirítottam, hogy a pórusok bezáródjanak, majd párolni
kezdtem egy kevés csirke alaplével és a mézzel felöntve. Beletettem a
fahéjrudat és a mozsárban összetört kardamomot és fedő alatt hagytam puhulni.
Amikor a csirke már majdnem jó
volt, beleszórtam a mazsolát és „zsírjára” (olajára ☺) sütöttem az egészet.
Beleszórtam a kuszkuszt és
kétszeres mennyiségű – ez esetben fél liter – forró alaplével felöntöttem.
Elkevertem és amikor felforrt, el is zártam a gázt alatta.
Fedő alatt 10 percig hagytam
állni, addigra a kuszkusz felszívta az alaplevet és tökéletesre puhult.
Óvatosan, villával átfésültem,
lazítottam és máris tálaltam – magamnak.
Mivel rohammal bevettem a
konyhát, és a fahéjas csirke gondolata és illata nem igazán nyerte el az én
drága Párom tetszését, így mára neki a "pandázás" jutott. Ez persze
nem baj, velem is elő szokott fordulni, igazából nem mindig van meg a kedv, az
ihlet és az idő a főzéshez. Olyankor jól jön a széles választék és a házhoz
érkező ebéd.
Nekem viszont másnapra is kijut
ebből a különleges finomságból, amit cseppet sem bánok, sőt ☺ Aztán legközelebb meg, lehet, hogy fordul a kocka.
Én meg kedvelem ezt az ízkavalkádot! Olvastam róla, hogy mindenféle zöldségekkel készítik, amiket nem apróra vágnak, hanem nagyobb darabokra. Finomat remekeltél!
VálaszTörlésKöszönöm, nekem is kedvencem lesz mostantól... variálom majd mindenféle földi jóval :)
Törlés