Süssünk tököt ! Illatával,
színével jó kedvet varázsol akár milyen idő is van odakint.
Ezt a nagydobosi szürke héjú
tököt első alkalommal kóstoltuk és egészen más, mint a korábbról már jól simert
Orange vagy sonkatök. Jobb. Sokkal jobb ☺
Valamikor a sütőtök kedvelt téli
csemege volt, egyszerűen csak megsütötték a kemencében vagy a sütőben. Ezért
lehetett megosztó is: vagy bejött a natúr íze, vagy nem. A másik elvárás az
volt, hogy édes legyen, ez pedig nyilván nem mindig teljesült.
Az új idők szele azonban egészen
más ízeket hozott. Az édeskéset a sóssal, csípőssel, fűszeressel összehozva a
sütőtök is kilép a szürkeségből és rengeteg különleges, ízekben gazdag étel
alapja vagy kísérője lesz.
Először azonban élvezzük ki az
ízeit egyszerűen, sütőben jól megsütve fűszerekkel megspékelve.
Hozzávalók:
sütőtök nagyobb darabokra vágva
1 gerezd fokhagyma
1 rozmaring ág
kakukkfű
só
frissen őrölt színes bors
chilipehely ha szeretjük pikánsan
olivaolaj
A tök belsejét a magokkal
eltávolítottam. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral és elhelyeztem rajta a
tökszeleteket.
A fokhagymával jól bedörzsöltem
őket, meglocsoltam olivaolajjal, rászórtam a kakukkfüvet és mellé tettem a
rozmaring ágat.
Borsot és sót szórtam rá és
betettem sülni a 180ºC-os
előmelegített sütőbe.
Kb. 50 perc után a hőfokot
emeltem 200ºC-ra, mert meg kell
egy kicsit pirulnia, hogy igazán előjöjjenek a csodás ízek.
Félidőben még egy kevés
olivaolajat locsoltam rá.
Mennyei illatok keringtek a
levegőben és az íze.....
Hamarosan jönnek a receptek, mert
az egyszerre megsütött adagból másnap – harmadnap új ételeket alkothatunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése