az örök kedvenc, a megunhatatlan ☺ Alig várjuk nyár végén, hogy legyen
jóféle kiflikrumpli, az a finom, krémes, szépen szeletelhető fajta. Ha már
elmúlik a nyár, legalább efféle örömökből jusson ki az embernek ☺
Hozzávalók (4-6 adag):
1,5 kg kiflikrumpli
1 szál jóféle lángolt kolbász (amit szívesen dézsmálunk egyébként is)
8 db tojás
1 – 1,5 nagy pohár tejföl
őrölt kömény
só
frissen őrölt színes bors
friss snidling a végén dísznek,
ha éppen van
bacon a tetejére
bacon a tetejére
Slussz.... ennyi, ennek az
ételnek a nagyszerűsége a hozzávalók egyszerűségében leledzik. Ezt nem szabad
túlvariálni. Csak egy kicsit extráztam meg, mert nekünk ez így ízlik: ez pedig
az őrölt kömény. A klasszikus módon készítjük tepsiben, kicsit pirosra sütve a
széleket.
A krumpli alaposan megmostam és
héjában feltettem főni sós vízben.
A tojásokat keményre főztem, majd
hideg vizes fürdő után pucoltam és szeleteltem.
A kolbászt megszabadítottam a
bőrétől (egy kis vizes áttörlés és könnyedén lejön) és felkarikáztam kb. 2
mm-esre.
A krumplikat még forrón hámoztam
is, egy húsvilla jól jön ilyenkor.
A 25x35 cm-es tepsit
disznózsírral kikentem.
A krumplit hullámosra
szeleteltem.
Ezután már csak rakni kellett
őket egymás után: először jött a krumpli, a tetejére a tojás szeletek. Egy
kevés sóval megszórtam, majd következett a kolbász.
A tejfölt alaposan elkevertem,
hogy kicsit folyósabb legyen. Jókora adag köménymaggal és némi színes borssal
és sóval ízesítettem. A felét rögtön el is osztottam a kolbász karikák tetején.
Következett az utolsó krumpli
sor, egy kis só szükség szerint és a maradék tejföllel beborítottam az egészet.
El is kentem egy szilikon lapáttal, hogy mindenhol befedje a krumplikat.
180ºC-on légkeveréses sütőben kb. 1 órát sütöttem. Figyelni kell, a
teteje és a széle mindenképpen piruljon meg egy kicsit.
A sütőből kivéve megszórtam a
frissen felaprított snidlinggel, majd pár percet pihentettem. Ezután már csak
tálalni kellett ... és jóízűen falatozni.
Céklasalátával szeretjük a
legjobban.
Még sosem ettem kiflikrumplit, de nagyon guszta lett a végeredmény! :)
VálaszTörlés:) köszi szépen. Finom is ez a fajta krumpli amellett, hogy guszta :)
Törlés