2015. május 14.

Epres - spárgás copfocska

illetve bármilyen más rövid tészta. Az eper és a spárga szerencsés találkozását már tavaly megtapasztaltam az epres spárgás rizottóban. Biztos voltam benne, hogy egy finom tésztával sem fogok mellényúlni. A citromos olivaolajos köntös pedig mindkét főszereplőnek nagyon jót tett.


Hozzávalók:

25 dkg gemelli (copfocska) vagy más rövid durum tészta
30 dkg spárga
1 nagy maréknyi aprószemű eper
½ citrom lereszelt héja és leve
1 gerezd fokhagyma
frissen őrölt feketebors
½ dl extra szűz olivaolaj

A spárgáról letörtem a fásabb részt, blansíroztam és a fejeket meghagyva a szárat feldaraboltam. Az epret megmostam és négybe vágtam. Az olivaolajat kis üvegbe öntöttem, beletettem a reszelt citromhéjat és tekertem bele feketeborsot is.


A tésztát bő sós lobogó vízben odatettem főni. Közben a kis üveg aromás olajból öntöttem egy lábasba, ebbe tetem bele a vékonyra szeletelt fokhagymát. Kicsit megdinszteltem, majd rátettem a spárga szárakat. Pár perc alatt megpároltam néhány evőkanál tészta főzővizet hozzátéve, de ropogósra hagyva őket . A spárga fejeket csak ekkor tettem bele, azzal már csak átforgattam.

Az aromás olivaolajba belecsavartam egy fél citrom levét és alaposan összeráztam.
A megfőtt tésztát beleborítottam a spárgás szószba, és jól összekevertem, ráöntöttem a citromos dresszinget és azonnal tálaltam. Az epret a tányéron szórtam a tetejére és még egy kis bazsalikom levéllel is megbolondítottam.


Nagyon különleges és igazi kora nyári összeállítás.

1 megjegyzés: