és még egy kevés szárított
vargányával és sárgarépával. Az étel becsületes neve egyébként orzottó. A
rizottó nevet már megszoktuk, ez kissé furán hangzik, de Olaszország déli
részén, ahol ezt készítik, így hívják. Nem mai találmány ez, csak most
divatba jött itt nálunk. Egy másik, „tavaszi” változat itt található. Most
jöjjön az őszi:
1 kis bögre (200 ml) gersli
1 karalábé
1 sárgarépa
1 alma savanykás lehetőleg
néhány szelet szárított vargánya meleg vízben megáztatva
1-2 gerezd fokhagyma
kicsi fehér hagyma vagy
hagymakrém
1 dl száraz fehérbor
lestyán
petrezselyem
kevés kurkuma
zöldség-, vagy csirke alaplé kb.
1 – 1,2 liter
vaj
reszelt juhsajt vagy Grana Padano
Az elkészítése a rizottóéval
egyezik meg. A belevalókat azért az alma kivételével egy kicsit előkezeltem.
Egy másik fazékban pedig felforraltam az alaplevet.
Olivaolajra ment egy kevés
vöröshagymakrém, a vékonyra szeletelt fokhagyma és a felszeletelt sárgarépa
illetve karalábé. Ezeket sütöttem egy kicsit, aztán ment rá az árpagyöngy, a
vargánya. Ezekkel is kevertem, majd
ráöntöttem a bort. Amikor az elfőtt, merőkanalanként adagolva adtam hozzá az
alaplevet folyamatosan keverve és a fűszereket is.
Kb. 15 perc főzés után tettem
bele a felkockázott almát és tovább főztem. Összesen 20-25 perc kellett neki.
Amikor kész lett, elzártam a
gázt, beletettem a vajat és a reszelt parmezánt és hagytam egy kicsit állni,
gőzölődni fedő altt. Az alma nagyon jót tett neki, kiemelte a többi ízt és az
egész étel könnyeddé vált tőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése