Ez az étel nálunk tipikusan és ízig-vérig férfimunka. Úgy vagyunk mi itthon vele, hogy
mindig az készíti az ételt, akinek az éppen jobban „fekszik”, örömmel és
rutinosabban tud dolgozni vele. Itt vitán felül áll, hogy ki a szakács és ki a
kukta ☺ Nem is változtatok semmit, mutatom úgy, ahogy a Ház Ura megírta:
Hozzávalók:
1,5
kg-os sertéstarja csont nélkül
3
– 4 db sárgarépa
2
fehérrépa
2
db vöröshagyma
½
citrom
5
– 6 gerezd fokhagyma
babérlevél
szemes
fekete bors
boróka
bogyó
só
ecet
őrölt
kömény
kristálycukor
szárított
vargánya (opcionális)
mustár
citromlé
citromhéj
2,5 dl tejföl + 1 evőkanál liszt a habaráshoz
2,5 dl tejföl + 1 evőkanál liszt a habaráshoz
Marhából
és sertésből is készülhet; mi az utóbbit szeretjük J
Végy
egy szép, kb. 1,5 kg-os tarját csont nélkül és öntsd le a langyosra hűtött zöldséges páclével,
mely a következő képpen készül:
annyi
vizet tégy fel, amennyi biztosan ellepi majd a húst, sózd meg és annyi ecetet
tégy bele, hogy ne savanyú, hanem kellemesen pikáns legyen. Szelj bele 3-4
karikázott sárgarépát, mi a fehér répának csak az ízét szeretjük, tehát ez
nagyobb hasábokban megy bele a könnyebb eltávolíthatóság miatt. 1-2 fej
egészben hagyott, de félig bevágott vöröshagyma, egy félbevágott citrom és
teatojásban 10-15 szem fekete bors 5-6 gerezd fokival, 1-2 babérral és 7-8 szem
zúzott borókával.
A
pácban 3-4 napig álljon a hús, majd a tett reggelén vedd ki belőle, kicsit
szárítsd le, sózd, borsozd, én egy kis őrölt köménnyel is meghintem. Sütő
edényben kevés disznó zsíron érdemes sütni; először körbe pirítani, majd 1-1,5
dl páclével felöntve fedő alatt 160º C fokon egy bő órát, majd a fedőt levéve
„pirosra” sütni, addigra a lé is elpárolog.
Amíg
a hús sül 4-5 evőkanál kristály cukrot karamellizálj és ha elérte a szép
sötétbarna színt öntsd fel páclével és oldd fel benne a megkeményedett karamellt.
Ezután tedd bele a pácléből csak a sárgarépát, ha van szárított erdei gombád
abból is egy keveset. Egy jó evőkanál mustárt, sót, még egy kevés citromlét és
nagyon jót tesz neki a citrom vékony héja. Ekkor koronázd meg a hús alatt képződött zsűvel. Kis lángon addig főzd fedő alatt,
míg megpuhul és utána botmixerrel pépesítsd. Add hozzá a tejföllel elkevert lisztet és forrald ki.
Köretként
a burgonya krokett illik hozzá. Ez a változat sütőben sült fagyasztott kész
krokett volt, aminél csak jobb lehet, ha ez is házilag készül.
Gyonyoru es biztos nagyon finom! Gratulalok!
VálaszTörlésKöszönjük szépen Évi :)
TörlésElnézést, talán kicsit nehéz a felfogásom! A páclét - gondolom - meg kell főzni, hiszen forró páclével kell leöntenem a húst az első lépésben. Az első képen, mintha nyers zöldségek lennének a húsra rápakolva, ami szintén nyers, még nincs körbepirítva.
VálaszTörlésNyers még akkor a hús is, meg a zöldségek is, arra megy a meleg páclé. Akkor lesz a hús körbe pirítva, amikor kivettük a pácból és készítjük az ételt.
VálaszTörlés