A Stollen az a német karácsonyi
sütemény, amit már jóval az ünnep előtt el lehet , sőt, el is kell készíteni.
Minél többet áll, annál jobban összeérnek az ízek. Hűvös helyen, jól
becsomagolva szeret lenni, ezért inkább annak ajánlom, akinek van lehetősége
hűvös kamrában hetekig tárolni.
A hozzá való formában sütve
kapjuk meg a jellegzetes „púpos” formát. Természetesen forma nélkül is
elkészíthető. Az alábbi recept egy az
egyben a formához mellékelt változat.
50 dkg finomliszt
4 dkg élesztő
125 ml tej
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csipet só
1 tojás
10 dkg marcipán massza
25 dkg mazsola
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg kandírozott citromhéj
4 cl rum
10 dkg szeletelt mandula
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
A lisztet összedolgoztam a kevés
cukros tejben felfuttatott élesztővel és hagytam kelni. Ezután beledolgoztam a
szobahőmérsékletű vajat (a 20 dkg-ot), a maradék cukrot, sót, tojást, marcipánt
és félretettem pihenni. A marcipánt egyszerűen kis kockákra vágtam és úgy
kerültek bele a tésztába.
Közben a mazsolát és a
kandírozott citrushéjakat meglocsoltam a rummal és jól elkevertem. A tésztába
kevertem, illetve inkább belenyomkodtam a mandulával együtt és az egészet
átgyúrtam.
A stollen formát kivajaztam, és
belenyomkodtam a masszát. Egy nagy tepsibe sütőpapírt tettem és a tésztával
teli formát a nyílásával lefelé gyors mozdulattal beletettem. A tészta eléggé
tartja magát, nem folyékony, így gyakorlatilag egy hosszúkás tésztánk van a
hátán a formával. A fent lévő lyukakon a gőzök tudnak távozni.
A 180ºC –ra előmelegített sütőbe toltam a tepsit és 35-40 percig így
sütöttem. Az idő leteltekor levettem róla a stollenformát, ekkor már szépen
megtartotta magát anélkül is. Tovább sütöttem még 15-20 percig ugyanezen a
hőfokon.
A sütőből kivéve azonnal
meglocsoltam az 5 dkg olvasztott vajjal és nagyon vastagon megszórtam
porcukorral. Így hagytam teljesen kihűlni, majd jó alaposan körbetekertem
fóliával és kitettem a balkonra. Ott töltötte az ünnepig hátralévő heteket.
A karácsonyi asztal egyik dísze lehet szép, havas háztetőket idéző formájával. Már csak szeletelni kell és jóízűen elfogyasztani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése