Újabb
csodás Férfimunka, illetve azért a teljes ebéd közös munkából állt össze. A
köret az én művem, az majd a bejegyzés végén fog szerepelni. Jöjjön előbb a
lényeg:
Hozzávalók:
2
db sertés szűz kb. 10-12 centis egyenlő vastagságú középső része
kb
35 dkg. csiperke gomba (a barna ízesebb!),
1
gerezd foki
szárított
petrezselyem / kakukkfű / majoranna tetszés szerint a gomba pépbe (a friss
eláztatja),
kb. 30 dkg nagyon vékonyra szelt sovány füstölt
sonka (pl. az un. szív sonka)
1
csomag leveles tészta (amit most használtam az 270 grammos előhűtött volt, pont
méretesnek bizonyult a két húshoz).
só,
bors, esetleg mustár az elősütött hús megkenéséhez.
1
tojás sárgája a kenéshez
sárgarépa,
kelbimbó, zöldbab, gesztenye, vaj, szerecsendió a körethez
Két
egész szűz kb. 10-12 centis közepét vettem kezelésbe mert ez egyenletes
vastagságú (a többi sem fog kárba veszni!). A húst tisztességesen lehártyáztam,
sóztam, borsoztam majd egy kis pihenés után nagyon forró, szinte füstölgő
zsíron körbe pirítottam majd hűvös helyre félre tettem.
Kb
30-35 dkg. gombát elég apróra felszeltem, kissé borsoztam, sóztam,
belereszeltem egy gerezd fokit és teljesen lepirítottam. Addig legyen a tűzön,
amíg nem kap egy kis barna pörzs anyagot és minden víz elpárolgott alóla. Ez
nagyon fontos; egyrészt ha nem akarod a tésztát sütéskor eláztatni, mert akkor
nem fog átsülni; de azért is, hogy sütéskor a gőz ne repessze szét a tésztát! Amikor egy kicsit kihűlt, aprító gépben majdnem
teljesen pépesítettem és ezt is teljesen kihűtöttem; ezzel nagyjából megvoltam
az előkészületekkel.
Az
interneten látott Folpackos trükkel akartam én is dolgozni; egy A4-es méretű
fólia darabra vékony sonka csíkokat tettem, ezt megkentem 2-3 mm vastagon a
gomba péppel majd rátettem a húst (könnyebb összerakni az ételt, ha a hús és a
gomba pép is hideg!), tetejére megint sonka, végül pedig az egészet a fólia
segítségével felsodortam jó szorosra és a hűtőbe tettem, hogy szokja a formát.
Egy
óra múlva a 2, max. 3 mm-re kinyújtott leveles tésztába tekertem, 1 tojás
sárgájával megkentem, az eselék tésztával matyósítottam és kb. 35 perc alatt
210ºC fokon légkeveréssel készre sütöttem.
Kivétel
után, de szeletelés előtt ajánlatos 10 percig pihentetni a batyut!
Valami
finom angol köret illik hozzá, ez most így készült:
vaj
és olivaolaj keverékén először a hús csomagolásából kimaradt 3 szelet,
felcsíkozott sonkát pirítottam meg (ha nem marad, anélkül is tökéletes).
Hozzáadtam a felszeletelt sárgarépát, a félbevágott kelbimbót és megpároltam
megfűszerezve szerecsendióval, köménnyel, frissen őrölt fekete borssal és
sóval. Apránként adagoltam hozzá
minimális vizet, nehogy túlfőjenek. A fagyasztott ceruzababnak már csak néhány
perc kellett, végül a főtt gesztenyéket is beletettem . Egy – két teáskanálnyi
citromlét is locsoltam rá.
Elzártam
a gázt és egy teáskanálnyi vajat tetten a tetejére, majd összeráztam és
letakartam.
Csak gratulálni tudok!
VálaszTörlésKöszönjük szépen Ani :)
Törlés