Nem sütöttem még kacsacombot,
keresgéltem recept ügyben, rengeteg féle létezik. 2 kis fiatal állat combjáról
van szó, ezért serpenyőben sütöttem őket. Biztos voltam benne, hogy megsülnek
rendesen. A végén csak a bőrét pirítottam grill alatt. Brokkolis krumplipüré
került mellé a tányérra.
2 friss kacsacomb (fiatal)
2-3 gerezd fokhagyma
granulált fokhagyma
friss rozmaring
majoranna
őrölt babérlevél
tarka bors keverék frissen őrölt
hegyes erős paprika vagy más
paprika
só
libazsír
a körethez brokkoli, burgonya,
tej, vaj, szerecsendió, só
A kacsacombokat előző este száraz
pácba tettem: a rozmaringot felaprítottam, összekevertem a többi fűszerrel, a
sóval is és ezzel alaposan bedörzsöltem a combokat. Mivel fiatal állat volt,
szinte semmi zsír nem volt a bőr alatt, ezért nem is vagdostam be azt. Egyedül
a „bokájánál” vágtam körbe a bőrt, így sütéskor szebben húzódik vissza, nem
szakad.
Másnap egy vastag falú aluminium
serpenyőbe kevés libazsírt tettem, ezen megkapattam a combok mindkét oldalát.
Bőrrel felfelé fordítottam őket, utána
felöntöttem vízzel, annyival, hogy ¾-ig ellepje. Beletettem a fokhagymákat, az
erős zöldpaprikából egy darabot. Amikor felforrt, szorosan lefedtem egy fedővel
(alufóliával is besegíthetünk) és kicsi lángon hagytam párolódni.
Kb. 1 óra múlva már teljesen
megpuhult a hús, ekkor levettem a fedőt és zsírjára sütöttem. Mivel nem feküdt
fel a serpenyő aljához, egyenletesen nem tudott ropogósra sülni, ezért betettem
a sütőbe a grill alá. Ott végül megkapta a csodás ropogós piros állagot a bőr.
Közben a köret is elkészült, egy
szokásos krumplipüré egy kevés brokkolival. A krumpli mellé egyszerűen bedobtam
a brokkoli rózsákat a főzővízbe kb. 5 perccel a főzés vége előtt. Utána minden
ugyanúgy, ahogy a krumplipürénél, brokkolival együtt áttörtem, ízesítettem és
kész volt.
Nagyon jól sikerült kacsacomb, a párolási idő nyilván függ a hús
milyenségétől. De így serpenyőben is tökéletesen elkészül, ha nem akarunk sütőt
használni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése