Újabb kis sütőforma került végre
sorra, ezek is itt várták már a lehetőséget hónapok óta ☺ 10 cm átmérőjű kis tortácska formákról van szó, vagy
kosárformának is mondhatnám. A lényeg, hogy egy tésztafészket süthetünk benne,
amit aztán bármilyen finomsággal megtölthetünk. Ezúttal egy túrókrém mellett
döntöttem, a tetejére pedig gyümölcs, illetve lekvár került.
15 dkg liszt
1 tojás
csipetnyi só
7 dkg cukor
1 cs. vaniliás cukor
6 dkg vaj
A hozzávalókat gyors
mozdulatokkal összedolgoztam, majd 2 órára a hűtőbe tettem.
Sütés előtt kivettem, hogy
puhuljon és kicsit kinyújtva a formákba nyomkodtam. Nagyobb méretű muffinpapírt
tettem a tészta tetejére, abba pedig kavicsokat és először így sütöttem őket
160ºC-on légkeveréssel. Ezután
eltávolítottam a nehezésket és további 5-6 perc alatt készre sütöttem őket.
Amikor kihűltek, kivettem a
formából. Így töltelék nélkül másnapig is eltehető egy papír zacskóban.
A töltelékhez natúr krémtúrót
használtam, de a darabos túró is ugyanolyan jó, csak azt össze kell dolgozni
botmixerrel.
A töltelék hozzávalói:
50 dkg natúr krémtúró (vagy darabos túró + egy kevés tejföl)
csipetnyi só
4-6 evőkanál porcukor
(pontosabban ízlés szerint)
reszelt citromhéj
Botmixerrel jól kikevertem a
krémet és ezzel töltöttem meg a kosárkákat. A tetejére különböző feltétek
kerültek: mazsola, áfonya lekvár, illetve szirupban eltett mandarin. Egy kevés
csokiöntettel is megkoronázhatjuk.
Fontos, hogy frissen töltsük meg
a krémmel, mert hosszabb állás után a túrótól megpuhul a tészta. Úgy sem rossz
éppen, de erre számítsunk. Akkor már nem mozgatható olyan könnyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése