Egy kis rózsavízzel is
megízesítve, mert így olyan varázslatos, keleti, ezeregyéjszakás lett. Az
alapja egy vajas – tejes keksz tészta, melybe sokféle fűszert, magvakat
tehetünk. Az újdonság talán az, hogy a kókuszreszeléket – mivel kifejezetten
nagyméretű reszelékek voltak – kávédarálóval megdaráltam. Így inkább egy
durvább kókuszliszt lett belőle. Ezúttal végre a kekszpecsétemet is
kipróbáltam.
30 dkg kókuszos liszt keverék
(vagyis a kb. 2-3 evőkanál megdarált kókusz plusz annyi liszt, hogy 30 dkg
legyen)
10 dkg szoba hőmérsékletű vaj
csipet só
8 dkg porcukor
1 dl tej
1 evőkanál rózsavíz
1 citrom reszelt héja
6-8 szem kardamom mag mozsárban
összetörve
A továbbiakban a mákos vajas keksznél leírtak szerint járunk el:
A lisztbe belekevertem a sót, a
porcukrot és a mákot, majd ebbe tettem a szoba hőmérsékletű vajat. Robotgéppel
elkezdtem összedolgozni, belereszeltem a citromhéjat is. Végül a szintén szoba
hőmérsékletű tejet is hozzáöntöttem. Pillanatok alatt összeállt, kivettem a
gépből és kézzel gyúrtam egy kicsit.
Lisztezett felületen kinyújtottam
4-5 mm vastagra és különböző formákkal kiszúrtam.
Előmelegített sütőbe toltam, 160
- 170ºC –on légkeveréssel 15
percig sütöttem. Ne piruljon meg túlságosan! Amikor meleg, még puhának tűnket a
közepe, de mire teljesen kihűl, pont jó lesz.
Darálós keksz
Nagyon jó lehet! Ízletes és illatos! Reggel a kávé mellé pont ilyen dukál!
VálaszTörlésKöszi Kriszta :) Igen, kávé mellé a legjobb :)
TörlésIstenien hangzik és gyönyörű látvány! :-)
VálaszTörlésHű, köszönöm szépen, Tőled igazán megtisztelő :)
Törlés