A karfiol új dimenziója - mert
nem az a lényeg, hogy rizzsel, rakott szerűen, hanem az ízesítés. Hajlamosak
vagyunk bizonyos alapanyagokhoz csak és kizárólag egyfajta ízesítést elképzelni...
és itt a bökkenő. Szerencsére a Föld más részein egész mások a standardek...
ezt a marokkói irányt megtapasztaltam már. Most
pedig – mint már oly sokszor – a meglévő készletből igyekeztem felhasználni,
ami a karfiol mellett egy fél doboz kókusztej és egy maréknyi vajas
zsemlemorzsa volt.
1 nagyobb karfiol
1 db 3 cm-es fahéjrúd
1 csillagánizs
rózsabors egész
tarkabors egész
chili pehely
só
10 dkg barnarizs (most előgőzölt
tasakost használtam)
2 dl kókusztej
friss felaprított petrezselyem
mandula szemek, mazsola, (+ rizshez
való fűszerkeverék ha van)
frissen őrölt feketebors
zsemlemorzsa
szeletelt mandula
A karfiolt rózsáira szedtem és az
illatos fűszerekkel együtt megfőztem (5 – 10 perc, attól függ, mennyire szeretjük
puhán)
A rizst a főzőtasakkal együtt sós
vízben 12 perc alatt megfőztem, majd kevés olajra téve jól összekevertem és
ízesítettem a petrezselyemmel, majd a magokkal, mazsolával is.
A lecsepegtetett karfiolrózsákat
kettévágva az olajozott és morzsával megszórt sütőtál aljára sorakoztattam,
erre került a rizs réteg, majd a karfiol másik fele legfelülre. Rétegenként
sózni kell még, ha szükséges. Végül ráöntöttem a kókusztejet, megszórtam a
maradék morzsával, végül a szeletelt mandulával is meghintettem.
180ºC fokon alsó-felső állásban 35-40 percig sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése